Interaktivna radionica “Malo drugačija lektira” održana u NUB “Derviš Sušić” Tuzla

Učenici srednjih škola iz Tuzle, imali su u ponedjeljak, 14. novembra 2022. godine priliku da učestvuju u interaktivnoj radionici “Malo drugačija lektira” koju je vodila profesorica Mirela Udovičić. Ovo je aktivnost kojom se promoviše čitanje i dio je bogatog programa obilježavanja Mjeseca knjige koju smo pripremili za naše sugrađane.

Cilj radionice bio je razviti kreativno mišljenje kod srednjoškolaca, razumjeti povezanost prepoznavanja važnih ljudskih vrijednosti u obaveznoj školskoj lektiri, poticati hrabrost i mudrost kao životne vrijednosti, razvijati toleranciju, poticati mlade na razmišljanje o ljudskim pravima i slobodama (eliminisati negativne stereotipe i predrasude).

Uz sve napore koji se ulažu u školama da bi odgojno-obrazovni proces bio uspješan, svjesni smo da se i mi, kao ustanova kulture, trebamo više angažirati i mladima pružiti dodatne sadržaje. Na ovaj način, biblioteke, pozorišta i muzeji će biti njihova ugodna i sigurna mjesta i na ta mjesta će se rado vraćati. Radionicom “Malo drugačija lektira” približili smo se tom cilju i u narednom periodu planiramo još ovakvih aktivnosti.

 

Preskoči na sadržaj