Hrabro razmišljanje mladog čovjeka pretočeno u knjigu

detalj-sa-promocije-knjige061

naslovnica-knjige1˝Niti živ – niti mrtav˝ naziv je prve knjige autora Mensura Pavice čija je promocija upriličena u ponedjeljak uveče u ugodnom zimskom ambijentu Narodne i univerzitetske biblioteke ˝Derviš Sušić˝ u Tuzli. Ovo djelo nastajalo je godinu i pol dana, a kako kaže autor, riječ je o monologu koji je u suštini jedan izuzetno zahtjevan književni oblik, posebno zastupljen i popularan u pozorištu.

˝Odlika tog književnog oblika je kvalitet teksta. Tu nema sporednih efekata. Ja sam zaljubljenik u filozofiju. Inače, imam svoj filozofski sistem, a upisao sam filozofiju, jer imam želju postati veliki filozof. Inspiraciju za nastanak ovog djela sam pronašao u samoj filozofiji i ona sama treba da definiše šta je čovjek. Ja sam tražio definiciju čovjeka kroz pitanje šta je granica ljudskog dostojanstva˝, rekao je za TIP Pavica, te dodao: ˝Ako nađemo šta je granica ljudskog dostojanstva time smo našli i šta je čovjek, a on je biće koje je iznad te granice. Granica ljudskog dostojanstva su naši snovi, a ako se odreknemo snova padamo ispod granice i tada smo niti živi – niti mrtvi.˝

Iskazivanje stava prema društvu

Na promociji koja je održana pred brojnim ljubiteljima pisane riječi, pored autora o djelu su govorili i Bernes Aljukić, Đuldina Kurtović, Abdel Alibegović, te Mirza Mehmedović, koji je knjigu ˝Niti živ – niti mrtav˝ ocijenio kao hrabro razmišljanje jednog mladog čovjeka. ˝Mislim da je ova knjiga jedna rijetkost koju danas viđamo na prostorima BiH. Osim toga što je riječ o mladom čovjeku, riječ je o jednom hrabrom razmišljanju i pokušaju da čovjek iskaže svoj stav prema društvu. Mislim da će Mensur ovom knjigom proizvesti jednu veliku pažnju javnosti. Volio bih da do ove knjige dođe što više mladih ljudi i vjerujem da će Mensur u budućnosti napraviti još puno kvalitetnijih radova˝, dodao je Mehmedović.

 

Izvor: Tip.ba

Preskoči na sadržaj