Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u posjeti biblioteci u Tuzli

DSC 0373

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicom Beditom Islamović, posjetio je juče Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla. Prilikom obilaska svih odjeljenja, kolege iz Sarajeva su razgovarali sa zaposlenicima i izrazili zadovoljstvo promjenama, posebno onim na Odjeljenju za djecu, koje su nastale kao rezultat projekta „Spajalica“.

Sa Indirom Alijagić, rukovodiocem Službe za nabavku i obradu bibliotečke građe i Sanjom Dukić, voditeljicom Američkog kutka, razgovarali su i o nezahvalnoj situaciji u kojoj se nalazi NUB „Derviš Sušić“ Tuzla. Nakon pisma podrške koje je došlo prošli mjesec, kolege iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, svojim dolaskom su nam pružili ohrabrenje i istakli koliko cijene rad i dostignuća kojima se naša biblioteka može pohvaliti nakon 70 godina postojanja. Dr. Ovčina je još jednom istakao da ova Biblioteka „mora ostati mjesto okupljanja kulturne i intelektualne elite i središte društvenih događanja.“

Predstavnici NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i kolege iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, razgovarali su ovom prilikom i o planovima koje Biblioteka ima u vezi sa digitalizacijom najvrednije građe, o preduslovima koji se za to trebaju stvoriti, kao i o nekoliko mini-projekata, te o promociji knjige “Zvjezdana vrteška” (Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2012-2017. godina), koju će NUBBiH uskoro objaviti.

Predstavnici Biblioteke zahvalili su se na posjeti i podršci i najavili niz aktivnosti koje predstavljaju konkretnu saradnju sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine.