Biblioteka dobila donaciju od 50 audioknjiga za slijepa i slabovidna lica i Daisy player

pb090072_thumb

 

Predstavnici Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH posjetili su jučer Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla i tom prilikom uručili su 50 audioknjiga sa novim naslovima i najnoviji uređaj za preslušavanje snimljenog materijala na cd-ovima – Daisy player. Ovu vrijednu donaciju direktorici NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, mr.Enisi Žunić uručio je gospodin Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH.

 

pb090072_medium

„Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, ima isturena odjeljenja, ovdje u Tuzli, Bihaću, Travniku, Zenici, Goraždu, Gradačcu i Mostaru.  Rad naše ustanove najviše pomažu i podržavaju nevladina organizacija  Aktiva Sinskadade (Aktivisti slijepih) i Radio Jelpen iz Švedske. Ove dvije organizacije zadnih pet godina pomažu opremanje biblioteke i zahvaljujući njima imamo najsavremeniju opremu u regionu“- riječi su gospodina Sakiba Pleha, direktora Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH.

 

Cjelokupan novi bibliotečki fond za slijepa i slabovidna lica bit će dostupan zainteresovanim građanima na odjeljenju za Slijepa i slabovidna lica Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

 

„Od januara 2011. godine počinje proizvodnja knjiga u daisy formatu. Pored kopije knjige na cd-u, bit će dostupna varijanta koju je moguće čitati preko daisy player-a. Ovo je veoma korisno za studente, jer ovaj uređaj posjeduje navigator uz pomoć kojeg je moguće pronalaziti željeni dio teksta, obilježavati ga i nebrojeno puta isčitavati. Važno je napomenuti da je članarina za slijepa i slabovidna lica u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla besplatna“, – istakla je direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, mr.Enisa Žunić.

Preskoči na sadržaj