Septembar – dešavanja

molim_te_zapisi_ji

O knjizi Molim te, zapiši:

Ukratko, kad u nekom novom čitanju malo splasne užiće, prepoznavanje i ono Bosne što je ima u meni, hladnija znanstvena analiza, u kojoj recipijent od struke gubi pravo priznati da ga je Jasminov tekst skroz fato, pobrojat će sve situacije koje idu u prilog tezi o žanru.
Roman je pisan, ponavljam, u okvirima romana povijesnog ili o povijesti, ali njegova romanesknost, zanimljivost, pojačana je i brojnim epizodama koje gradiraju radnju, čine priču napetom, a čitatelja dovode u stanje nestrpljivosti… Imamović, na tradiciji najboljeg bosanskog pripovjedaštva, navješćuje ono što se ima dogoditi…

Oslikavanje i pojačavanje priče rečenicama sa stećaka (a sve one imaju svoje podrijetlo) neprocjenjiva su mjesta romana. Kameni zapis svjedoka daje mu pouzdanost i snagu…

Uz ovaj roman čitatelj se osjeća bolje. I počinje razumijevati ne samo da čovjekova sreća ne smije zavisiti od vanjskih okolnosti, nego i da pretjerana blizina moćnima i poželjnima, može koristiti ali i škoditi. I da je zato najmudrije držati se lijepe literature. Romana kao što je Imamovićev, blag i mio u svom naslovu, a majstorski izgovoren i pouzdan u svom sadržaju.

Strana literatura za odrasle

  • “Tragom mrtve princeze ” – Kenize Murad;
  • “Povratak na pravi put ” – Margaret Clark;
  • “Novi Kairo ” – Nagib Mahfuz;
  • “U istoj noći ” – Peter Hoeg;
  • “Izranjanje ” – Margaret Alwood

O knjizi: ” Tragom mrtve princeze” :

tragom_mrtve_princezeTo je je ljubavno-historijski roman. To je priča o majci Kenize Murad (koja je i autor ove knjige) tj. o princezi Selmi, rođenoj u jednoj palači u Istanbulu. Rijetko se desi da jedna knjiga spoji srce i historiju na jedan tako intiman način.

Priču o svojoj majci autorka je zasnovala na istinitoj priči, a protkala ju je ljubavlju i nježnošću, obojivši historijske činjenice ljudskom toplinom. U ovoj knjizi također je opisan i način života i običaji u Libanu, a zatim u Indiji , gdje princeza Selma dospijeva nakon udaje za indijskog radžu. U posljednjem dijelu knjige prikazan je i Pariz pred Drugi svjetski rat.

Priča počinje u januaru 1918 . u Istanbulu, glavnom gradu Osmanlijskog carstva, pred čijom je moći vijekovima strepio hrišćanski svijet. Zapadne države savladale su njegovu moć te se otimaju za ostatak Carstva, koje već odavno nazivaju “bolesnikom Evrope”

 

Dječija literatura

  • “Zagonetka mucavog papagaja” – Robert Arthur;
  • “Lažljivac” – R.L.Stine;
  • “Čarobnica Lili na Divljem zapadu” – Knister;

O knjizi “Zagonetka mucavog papagaja”:

zagonetka_mucavog_papagajaOve pustolovne pripovijesti koje zaustavljaju dah i potiču maštu Hitchcock nije slučajno odabrao za djecu. One su mješavina “krimića” i “klasičnog” romana strave i užasa, a sve mudro i umjereno dozirano za djecu i sve one koji vole napeto štivo.

Tri detektiva pomažu očajnomu hollywoodskomu glumcu u potrazi za njegovim nestalim papagajem. Zašto nestali papagaj muca? Jedno je od brojnih pitanja. No to je tek početak nevjerojatne priče koja ih vodi u srce zagonetke. Trag nestaloga mucavoga papagaja uvlači ih u vratolomnu utrku s sumnjivim tipovima.

Potraga za jednim papagajem pretvara se u lov za, ni više ni manje, nego sedam papagaja!

Preskoči na sadržaj