Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

img 4173 custom thumbTurski kulturni centar u okviru J.U. Narodne univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, zvanično je otvoren 6. novembra 2002. godine. Centar je počeo sa radom zahvaljujući zajedničkoj saradnji turske ambasade iz Sarajeva, turske organizacije TICA, Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla i Općine Tuzla.
Knjižni fond Turskog kulturnog centra je formiran, mada nije konačan. Predviđeno je 5.000 knjižnih jedinica na turskom, engleskom i bosanskom jeziku. Osim toga, Centar raspolaže CD-ovima, audio i video kasetama kao i časopisima. Najveći dio fonda je iz lijepe književnosti, historije, geografije i religije. Turski kulturni centar obuhvata prostor od 160 m2 i raspolaže savremenom tehnikom: računari, TV, video rikorder, satelitski prijemnik i dr.

Promotivni programi

U cilju promovisanja postojanja i rada Turskog kulturnog centa predviđeni su književni susreti sa turskim piscima, razne izložbe, predavanja, sati turskog filma kao i kursevi turskog jezika. Centar su posjetili turski ambasador Ahmed Erozan, turska spisateljica Ayşe Kulın, kojom prilikom je promovısan njen roman Sevdalınka, proglašen romanom godine u Turskoj, Njena Ekselencija Melek Sina Baydur, sadašnja ambasadorica, turski ataše za kulturu i dr.
Iz knjižnog fonda turske biblioteke postavljena je izložba na temu Knjiga u srcu (Kitab kalbımda).

Podrška i saradnja:

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini
Hamdije Kreševljakovića 5
71 000 Sarajevo
(033) 445 260, 472 437

Turska vladina organizacija TICA
Branislava Đurdeva 10
71 000 Sarajevo
E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.