Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

acbihtuzla malaAmerički kutak u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" Tuzla je otvoren 27. januara 2004., u saradnji sa Opštinom Tuzla, Tuzlanskim kantonom i Ambasadom SAD, odnosno Uredom za odnose sa javnošću. Kutak su otvorili Nj. E. Clifford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH, i brigadir general Richard Nash. Adaptaciju i opremanje Kutka je finansirala Vlada SAD putem SFOR-a i Ambasade SAD. Kutak je nastao na osnovama bivše Američke čitaonice, osnovane uz pomoć američkih vojnika SFOR-a, a otvorio ju je pukovnik Thomas Schneider 11. oktobra 1997. Zbog velikog interesa građana za knjigama na engleskom, ukazala se potreba za njenim proširenjem koje je započelo izmještanjem u veći prostor i izradom Projekta 1999. godine.

Usluge

americki kutak strane zbirke 2Kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama, CD-ovima, DVD-ovima i video kasetama.

Posjeduje prenosne kompjutere i Internet konekciju, koju korisnici mogu koristiti za pretraživanje obrazovnih, naučnih, akademskih i drugih sadržaja na Internetu, kao i moderno opremljenu čitaonicu u kojoj korisnici mogu koristiti klasične i multimedijalne enciklopedije, časopise, knjige, pisati svoje seminarske, stručne i magistarske radove i doktorske disertacije.

Za one koji žele da studiraju u Sjedinjenim Državama dostupne su brošure i uputstva za polaganje prijemnih ispita i načinu školovanja u Americi. Kutak je opremljen modernom multimedijalnom opremom, satelitskom TV, DVD plejerom, video rikorderom, muzičkom stereo linijom i bežičnim slušalicama za gledanje zabavnih i naučnih emisija, filmova, slušanje muzike, itd. Korisnici mogu koristiti fotokopirni uređaj za kopiranje dijelova knjiga i časopisa u skladu sa zakonom o kopirajtu i autorskim pravima.

 

Fond Američkog kutka

Knjige:

u tekst 1bestseleri savremenih američkih pisaca čine najveću i najpopularniju grupu knjiga u fondu

knjige iz raznih naučnih oblasti: medicina, ekonomija, historija, pravo, prirodne nauke, psihologija, pedagogija, umjetnost itd.

klasici američke književnosti, uključujući i knjige iz Edicije The Library of America (Biblioteka Amerike)

knjige za djecu, igre i igračke, kasete, videokasete, CD-ovi i enciklopedije, uključujući donaciju knjiga tadašnje Prve dame SAD

enciklopedije "Americana", "Columbia", medicinska enciklopedija, rječnici, itd. Neke od njih su Vam dostupne na Bartleby.com

Časopisi: National Geographic, Time, Scientific American, BusinessWeek, The Economist, Computers in Libraries, Journal of Democracy, The New York Review of Books

DVD-ovi, video kasete i CD-ovi sa filmovima, enciklopedijama i multimedijalnim sadržajima

Knjige su donacija Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD, Harvard Univerziteta, Sabre Fondacije, i građana SAD.

Aktivnosti

u tekst 2Američki kutak organizuje gostovanja i predavanja američkih predavača, stručnjaka i profesora iz oblasti engleskog jezika, demokratije, ekonomije i drugih oblasti u saradnji sa Uredom za odnose sa javnošću.

Organizuju se razni kulturni programi poput projekcija filmova i koncerata muzičara.

Kutak ima plodnu saradnju sa profesorima engleskog jezika Univeziteta u Tuzli, koji u Kutku često drže časove i druge aktivnosti sa studentima. Američki kutak posjeduje materijale i informacije za studiranje na univerzitetima u Sjedinjenim Državama.

Saradnja

Rad Američkog kutka je djelimično pomognut od strane Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH. Građanima su naročito zanimljivi njihovi programi studija u Sjedinjenim Američkim Državama. Korisnicima koji su zainteresirani za širi spektar informacija o Sjedinjenim Američkim Državama preporučujemo da posjete veb sajt Američkog referensnog centra - American Reference Center, pri Uredu za odnose sa javnošću Ambasade SAD u Sarajevu. ARC je opremljen moćnim elektroničkim informacionim izvorima čija je namjena da pruže informacije korisnicima sa profesionalnim interesovanjima o Sjedinjenim Američkim Državama. Kolekcija informacionih izvora ARC-a uključuje više vrhunskih komercijalnih baza podataka.

U Bosni i Hercegovini su 2004. takođe otvoreni Američki kutci u Zenici i Bihaću, kao dio mreže Kutaka širom svijeta.

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak i utorak 8 - 16
Srijeda-petak 10 - 18

KONTAKT:
Sanja Dukić

Telefon +387 (035) 272 626
Fax +387 (035) 266 343

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.