Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

djecaČitaonica je namijenjana djeci predškolskoga i školskoga uzrasta do 15 godina. U njoj smo namijenili prostor malim znalcima i istraživačima za čitanje enciklopedija, leksikona, rječnika, atlasa, dječijih listova.

Novo u Dječijoj čitaonici

 • 366 poučnih priča ... - One vam pružaju mogućnosti saznanja o različitim životinjama, otkrićima, pojavama, gradovima, i ljudima... Čitajući ove priče za vas neće biti nepoznato šta su životna sredina, priroda, životinje, drveće i voda. I u svemu tome ćete uživati bez straha.

 • Enciklopedija životinja - Pokriva sisare, ptice, gmizavce, vodozemce, ribe, insekte, pauke i ostale beskičmenjake.

 • Geografija svijeta - "...više od 60 velikih, trodimenzionalnih zemljovida, 900 fotografija u boji i 500 podrobnih crteža, grafikona i tablica o svim zemljama svijeta."

 • Religije svijeta - "proučite sličnosti i razlike drevnih i živućih religija. Vjere i doktrine, životi utemeljitelja, načela i vjerska praksa svake religije."366 i više čuda svijeta - "...je knjiga koja nudi za svaki dan u godini po jednu priču vezanu za različita mjesta, događaje, umjetnička djela ... koja predstavljaju autentična čuda svijeta."Mitovi i legende cijelog svijeta - "...čitalac pomoću legendarnih ličnosti koje doživljavaju fantastične avanture, upoznaje vjerovanja, nadanja i strahove dalekih predaka."

 • Iz bajke u bajku - "Od Crvenkape do Ćubastog Enrika, od Snježane i 7 patuljaka do Zvončića. Od Ljepotice i zvijeri do Ružnog pačeta. Mnoge čuvene bajke Perrauta, braće Grim i Andersena, iz Hiljadu i jedne noći i cijelog svijeta".

 • Usborneova knjiga: Datumi iz svjetske historije - "Ovaj bogato ilustrovani priručnik prikazuje period svjetske historije od najranijih naselja od oko 900 godina p.n.e. sve do sadašnjosti. Ilustrirane karte sa dokumentima daju brz i jednostavan pregled, koji se zasniva na fascinantnim događajima i značajnim periodima iz historije".Oxfordova prva enciklopedija - "Oxfordova prva enciklopedija vodi mlade čitaoce na fascinantno putovanje učenja i otkrića. Polazeći od djetetovog vlastotog tijela i kako ono radi, prelazi na druge ljude, Zemlju sa svim životinjama i biljkama na njoj i dalje, na nauku, tehnologiju i svemir".Usborneova sveobuhvatna knjiga o mikroskopu - "Sveobuhvatna knjiga o mikroskopu je zapanjujući uvod u jedan neobičan i nov svijet. Fantastične fotografije uvećane hiljadama i milionima puta otkrivaju oči muha, viruse gripe, čak i pojedinačne atome".

 

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.