Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

25395354 10214988375367347 1726764574 nSinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“, autora Nurije Delića koju su promovisali književnici Mehmed Đedović, Zejćir Hasić i Ramiz Salihović.

„Pjesma nad pjesmama“ predstavlja zbirku priča koje je autor podijelio zavisno od vremena kojim se bave i onoga što kazuju.

Prema riječima pisca Mehmeda Đedovića, ova knjiga donosi čitav niz informacija, sitnih i krupnih, bitnih i još bitnijih, potvrda onoga što smo znali i neke nove koje smo slutili, te potpuno izvorne podatke koje pisac donosi, iz nekih ranijih vremena čine ovu knjigu još vrijednijom. Delić je to upakovao tako da je kratko, efektivno, poučno i da će biti interesantno svakome kome knjiga pod ruku dođe.

Nurija Delić, rođen je u Modriči 1947. godine. Završio je gimnaziju „Pero Kovačević“ u rodnom mjestu, studirao Komparativnu književnost i Jugoslovenske književnosti i jezike u Zagrebu. Objavljivao je u Krležinoj Republici, Studentskom listu u Zagrebu, u Zadrugaru i Životu, u Sarajevu i drugdje.

Književnik Ramiz Salihović, istakao je da čitaoci imaju priliku uživati u ljepoti Delićevog pripovjedačkog izraza, u riječima zapretenim u seharama i zlatnom rudniku bosanskog jezika.
- Koliko god napisali o ovoj knjizi, malo je rečeno, jer ovo je poema ispisana zemljici Bosni, dobrim Bošnjanima svih vjeroispovijesti, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, njihovom bogatom kulturnom naslijeđu i jeziku, običajima i mudrosti, koja nije jeftina romantičarska idealizacija već istina. Vratimo se velikom upitniku u zadnjoj priči: „Šta će biti sutra sa nama?“. Odgovor nalazimo u univerzalnoj poruci, ujedno i poenti s početka knjige: „Samo dobra djela mogu spasiti ovaj svijet“, kazao je Salihović.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Područno djeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla počelo je sa radom 2007. godine.
Pored pružanja informacija i posudbe knjiga, Biblioteka se u svom radu...
U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.

Brojač posjeta

Danas 57

Jučer 82

Ove sedmice 272

Ovog mjeseca 969

Ukupno 669165

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.