Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

24204682 10214874720566048 2075932436 nDanas je u posjeti Biblioteci boravio ambasador Republike Austrije u BiH, Martin Pammer gdje se susreo sa v.d. direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem i Enisom Osmančević, voditeljicom Austrijskog odjela.
Ambasador je obišao sva odjeljenja Biblioteke, upoznao se sa fondom koji Biblioteka posjeduje, ali i sa tekućim aktivnostima.

Tokom susreta, razgovaralo se o zajedničkim projektima Ambasade Austrije u BiH i tuzlanske Biblioteke, kao i o zajedničkoj organizaciji kulturnog događaja Dani Austrije, planiranog za narednu godinu.

Ambasador Pammer zahvalio se na dobrodošlici istakavši da mu je ovo prva posjeta Biblioteci u Tuzli.

- Pored austrijskih biblioteka koje imamo u Banjaluci i Sarajevu, drago mi je da imamo ovu Biblioteku i u Tuzli jer su to na neki način austrijska predstavništva u BiH. Austrijska biblioteka ima veliku vrijednost jer studenti germanistike i drugi korisnici, mogu čitati knjige o Austriji i na njemačkom jeziku, a tome svakako doprinosi i dobra voditeljica koja je jako angažirana u svim tim aktivnostima. Takođe imamo kvalitetnu saradnju i sa direktorom ove ustanove .
Tuzla je primjer kako se dobro može razvijati kultura u svim oblastima, jer sam obišao i druge intitucije, kazao je Pammer.

Austrijska biblioteka egzistira punih dvadeset godina zahvaljujući zajedničkim ulaganjima i naporima Biblioteke, Grada Tuzla, Tuzlanskog kantona i Vlade Republike Austrije. Ovu biblioteku u Tuzli zvanično je otvorio gospodin Alois Mock, ugledni diplomata i dugogodišnji ministar inostranih poslova Republike Austrije.

Direktor Biblioteke doc.dr. Edin Jahić zahvalio se uvaženom gostu na posjeti i podršci koju Ambasada Austrije u BiH svih ovih godina pruža Biblioteci.

- Saradnja naše ustanove i Amabasade Republike Austrije u BiH u proteklom periodu je ne na visokom nivou. Ambasador Pammer upoznao sa našim radom i dragocjenostima koje Biblioteka posjeduje, te smo dogovorili aktivnosti za naredni period. Do sada smo zajedničkim snagama organizirali mnogo kulturne događaje, te me raduje što će se Dani Austrije održati iduće godine u Tuzli, istakao je Jahić.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.
U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.
Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...

Brojač posjeta

Danas 1

Jučer 57

Ove sedmice 273

Ovog mjeseca 970

Ukupno 669166

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.