Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

22788743 543884669292229 2791428766370915419 nDanas je u Biblioteci „Derviš Sušić“ održana promocija zbornika koji sadrži teorijska promišljanja o rodnoj ravnopravnosti „Kada se sretnu feminizam i religija“.

Pored urednice dr.sci.Medine Mujić, na ovu temu danas su govorili i autori radova u zborniku: islamska teologinja i feministkinja, istraživačica na Stanford Univerzitetu, prof.dr. Zilka Spahić Šiljak, prof.dr.Damir Arsenijević, novinar Nikola Vučić i student Nihad Suljić.

Ideja o zborniku nastala je nakon ciklusa seminara održanih u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova na temu Etos rodne ravnopravnosti. Cilj je bio, dekonstrukcijom religijskih narativa o antropologiji čovjeka, pokazati mogućim reduciranje stereotipnih shvatanja uloge žene i muškarca u porodici i društvu, te pokazati da sveti tekstovi nude okvir i za egalitarna čitanja rodnih odnosa.

Novinar Nikola Vučić, u toku svog izlaganja ističe da spomen feminizma i religije kao međusobno neisključujućih, obično izaziva otpor kod ljudi, međutim to je rezultat njihove neupućenosti i nespremnosti za preispitivanjem vlastite pozicije, predrasuda, stereotipa.

- Feminizam je, kako to kaže i bell hooks, za sve. To vrijedi i za vjernike i vjernice koji bi konačno trebali progovoriti o diskriminaciji žena unutar religijskih zajednica i pozivati se na univerzalnu poruku o sljedbeništvu jednakih, a ne slijepo vjerovati u pravilu patrijarhalnim liderima u svojim zajednicama, koji bježeći od feminizma, zapravo bježe od odgovornosti. Ako ne želimo da religija doista bude sinonim za segregaciju, isključivanje i netrpeljivost, onda moramo njezinu ulogu u društvu redefinirati, kazao je Vučić.

Učesnici seminara su bili nastavnici, studenti i aktivisti iz Tuzle, Sarajeva i Mostara. Inspirisani teorijskim promišljanjima, ali i praktičnim refleksijama rodnih pitanja u bh. društvu, odlučili su napisati kraće tekstove za ovaj zbornik i tako doprinjeti raspravama o rodnoj ravnopravnosti. Tekstovi su produkt interpretiranja vlastitih iskustava, promišljanja, ideja, viđenja i stavova kroz različite i zasebno tematizirane narative koji predstavljaju dijelove mozaika rodne politike u našem drušvu.

Profesorica Medina Mujić kaže da su tekstovi iz zbornika zapravo pokušaj propitivanja zadatih društvenih i religijskih (ne)utemeljenih normi i praksi koje još uvijek promiču hijerarhijsko ili, u najboljem slučaju, komplementarno razumijevanje odnosa žena i muškaraca.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Moguće je fotokopirati samo građu iz našeg fonda...
Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.
Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, knjige na stranim jezicima...

Brojač posjeta

Danas 11

Jučer 99

Ove sedmice 628

Ovog mjeseca 3942

Ukupno 652660

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.