Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

22788743 543884669292229 2791428766370915419 nDanas je u Biblioteci „Derviš Sušić“ održana promocija zbornika koji sadrži teorijska promišljanja o rodnoj ravnopravnosti „Kada se sretnu feminizam i religija“.

Pored urednice dr.sci.Medine Mujić, na ovu temu danas su govorili i autori radova u zborniku: islamska teologinja i feministkinja, istraživačica na Stanford Univerzitetu, prof.dr. Zilka Spahić Šiljak, prof.dr.Damir Arsenijević, novinar Nikola Vučić i student Nihad Suljić.

Ideja o zborniku nastala je nakon ciklusa seminara održanih u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova na temu Etos rodne ravnopravnosti. Cilj je bio, dekonstrukcijom religijskih narativa o antropologiji čovjeka, pokazati mogućim reduciranje stereotipnih shvatanja uloge žene i muškarca u porodici i društvu, te pokazati da sveti tekstovi nude okvir i za egalitarna čitanja rodnih odnosa.

Novinar Nikola Vučić, u toku svog izlaganja ističe da spomen feminizma i religije kao međusobno neisključujućih, obično izaziva otpor kod ljudi, međutim to je rezultat njihove neupućenosti i nespremnosti za preispitivanjem vlastite pozicije, predrasuda, stereotipa.

- Feminizam je, kako to kaže i bell hooks, za sve. To vrijedi i za vjernike i vjernice koji bi konačno trebali progovoriti o diskriminaciji žena unutar religijskih zajednica i pozivati se na univerzalnu poruku o sljedbeništvu jednakih, a ne slijepo vjerovati u pravilu patrijarhalnim liderima u svojim zajednicama, koji bježeći od feminizma, zapravo bježe od odgovornosti. Ako ne želimo da religija doista bude sinonim za segregaciju, isključivanje i netrpeljivost, onda moramo njezinu ulogu u društvu redefinirati, kazao je Vučić.

Učesnici seminara su bili nastavnici, studenti i aktivisti iz Tuzle, Sarajeva i Mostara. Inspirisani teorijskim promišljanjima, ali i praktičnim refleksijama rodnih pitanja u bh. društvu, odlučili su napisati kraće tekstove za ovaj zbornik i tako doprinjeti raspravama o rodnoj ravnopravnosti. Tekstovi su produkt interpretiranja vlastitih iskustava, promišljanja, ideja, viđenja i stavova kroz različite i zasebno tematizirane narative koji predstavljaju dijelove mozaika rodne politike u našem drušvu.

Profesorica Medina Mujić kaže da su tekstovi iz zbornika zapravo pokušaj propitivanja zadatih društvenih i religijskih (ne)utemeljenih normi i praksi koje još uvijek promiču hijerarhijsko ili, u najboljem slučaju, komplementarno razumijevanje odnosa žena i muškaraca.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

U okviru Biblioteke formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima...
Područno djeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla počelo je sa radom 2007. godine.
Fond periodičnih publikacija kojim raspolaže Biblioteka sadrži 800 naslova.

Brojač posjeta

Danas 0

Jučer 57

Ove sedmice 272

Ovog mjeseca 969

Ukupno 669165

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.