Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

18952680 477723532575010 242550242565148767 nSinoć je Tuzlanska biblioteka bila domaćin predstavljanju zbirke kratkih priča „Oni“ Fehrata Hrustića, o kojoj su govorili književnici Idriz Hodžić i Zlatko Dukić, publicista Sead Hasić i profesor Mihad Sakić. „Oni“ je djelo koje sadrži pet ciklusa kratkih priča o ugoženoj populaciji, o ljudima koji nemaju uvijek nekoga da govori u njihovo ime.

Prema riječima književnika Idriza Hodžića, Hrustić se i ovim rukopisom kratkih priča pokazao i dokazao kao brižan pisac koji znalački gradi književne tvorevine osobenog stila i velike estetske i književne vrijednosti.

- Svaka riječ u njegovim pričama ima duboki smisao i oblik što omogućava čitatelju da spozna životne prilike običnog malog čovjeka i njegov usud u svijetu gdje svako traganje za slobodom ima svoju cijenu, kazao je Hodžić.
Ova zbirka sadrži trideset i osam priča o ljudima koje govore o njihovoj borbi kao pojedinaca za svoja prava i slobode. Svaka priča sadrži posebnu poruku koju treba otkriti.

Književnik Zlatko Dukić, naglašava da je Hrustićeva zbirka dvostruki dobitak: s jedne strane, za autora, koji ovim rukopisom ide dalje u odnosu na ono što je dosad pisao i sa čim nam se predstavljao, a s druge je čitaocima, pružena prilika za to da, iz posve orginalnog i novog ugla, budemo podstaknuti na razmišljanje o ovome što živimo i da se, možda i korigujemo u vezi s tim kako se odnosimo prema sebi i svojim životima.

Fehrat Hrustić, magistar ekonomije, bavi se naučno istraživačkim radom, piše prozu i poeziju. Pored svakodnevnog čitanja i pisanja, bavi se i društveno političkim i humanitarnim radom.

Publicista Sead Hasić ističe da nam je pisac poklonio djelo, koje se može svrstati u pripovijetke ili eseje, ali ono je po sadržaju, čini mi se mnogo više.

- Smijem se usuditi i reći da je magistar Fehrat Hrustić pripovijedanjem događaja uspio napraviti Čitanku za odrasle, govori Hasić.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

U okviru Biblioteke formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima...
Pored pružanja informacija i posudbe knjiga, Biblioteka se u svom radu...
Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...

Brojač posjeta

Danas 26

Jučer 38

Ove sedmice 216

Ovog mjeseca 870

Ukupno 665284

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.