Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0784Sinoć je u Američkom kutku održana promocija prve zbirke priča “Poznanik”, autora Šefkije Duvnjakovića. O knjizi su govorili prof. dr. sci. Edhem Muftić, Minela Moranjačkić Ćosić, dipl. žurnalist, Angelina Petrović , književnica te moderatorica Velma Suljendić. U zreloj životnoj dobi obogaćen osobnim iskustvom, fakultetski obrazovan, kozmopolitski opredjeljen, Šefkija Duvnjaković javlja nam se sa svojim prvijencem , zbirkom kratkih priča „Poznanik“. Zamijetno je odmah na početku da autor „Poznanika“ nije samo vrstan informatičar, već se itekako dobro snalazi u pripovijedanju.

Književnica Angelina Petrović, koja je kao podrška autoru na sinoćnju promociju došla iz Beograda, kazala je u svom izlaganju da joj je prva misao nakon njenog sukoba sa “Poznanikom”, da je autoru, inače sentimentalnom “ludaku” kome je svega preko glave, te je u naletu ljutnje, zanosa, entuzijazma, nabujale energije, emotivne krize, mirenja sa sudbino, ili nečeg stotog odlučio da rasčisti sa samim sobom na vrlo specifičan način- ispoviješću.

- Dok sam iščitavala redove, na trenutak, prožimalo me osjećanje ljupkosti. Poput malih ljubičica čednih I skrivenih razasutih po prostranoj livadi Šefkijine knjige žubori bistro bezbrižna iskrenost I veselost odzvanjajući ispred svih stena minulih događaja. Čini vam se da vas autor iz price u priču void sigurnom stazom ljepote, djetinjstva sjećanja, taman se uživite u slikoviti pejzaž prošlosti, ponovo oživljene, a onda sve surovo presiječe pričom o Poznaniku. Tu leži piščeva snaga moć da reže dušom, kazala je Petrović.

Zbirka priča "Poznanik" je konglomerat mojih sjećanja na neke drage osobe iz perioda moga odrastanja i sazrijevanja, te mojih stavova, razmišljanja, dilema o stvarima i pojavama iz našeg svakodnevnog života. Sadržaj zbirke je pisan duže vremena i neki dijelovi su povremeno objavljivani na društvenim mrežama raznim povodima ali mi ni na kraj pameti nije bila ideja da bih to jednog dana bilo publikovano. No, kao što to u životu često biva, te moje objave su izazvale pozitivne reakcije mojih prijatelja na fb tako da su me oni počeli intenzivno nagovarati da sve objavim u obliku neke zbirke. U početku sam bio skeptičan prema tim nagovaranjima, međutim kad sam sve to pokazao nekim kompetentnim ljudima "iz struke" što bi se reklo, i kad sam od njih dobio podršku, odlučio sam i evo, zbirka je "ugledala svjetlo dana".

Kako sam rekao na početku, nastajala je spontano kao odraz moga duševnog stanja u nekim posebnim momentima života, dakle nisam imao namjeru prenositi neku posebnu poruku. No kad se sve uobličilo u formu u kojoj jeste, ja bih bio vrlo zadovoljan kad bi se neko od čitalaca prepoznao u nekom od likova ili neke moje stavove prepoznao kao svoje. To sam rekao i u predgovoru zbirke, naglašavajući da bi mi to bila satisfakcija jer bi značilo da temelji na kojima sam se izgradio kao ličnost nisu upitni.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

U okviru Biblioteke formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima...
Moguće je fotokopirati samo građu iz našeg fonda...
Pored pružanja informacija i posudbe knjiga, Biblioteka se u svom radu...

Brojač posjeta

Danas 46

Jučer 185

Ove sedmice 46

Ovog mjeseca 3748

Ukupno 643564

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.