Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0373Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicom Beditom Islamović, posjetio je juče Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla. Prilikom obilaska svih odjeljenja, kolege iz Sarajeva su razgovarali sa zaposlenicima i izrazili zadovoljstvo promjenama, posebno onim na Odjeljenju za djecu, koje su nastale kao rezultat projekta „Spajalica“.

Sa Indirom Alijagić, rukovodiocem Službe za nabavku i obradu bibliotečke građe i Sanjom Dukić, voditeljicom Američkog kutka, razgovarali su i o nezahvalnoj situaciji u kojoj se nalazi NUB „Derviš Sušić“ Tuzla. Nakon pisma podrške koje je došlo prošli mjesec, kolege iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, svojim dolaskom su nam pružili ohrabrenje i istakli koliko cijene rad i dostignuća kojima se naša biblioteka može pohvaliti nakon 70 godina postojanja. Dr. Ovčina je još jednom istakao da ova Biblioteka „mora ostati mjesto okupljanja kulturne i intelektualne elite i središte društvenih događanja.“

Predstavnici NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i kolege iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, razgovarali su ovom prilikom i o planovima koje Biblioteka ima u vezi sa digitalizacijom najvrednije građe, o preduslovima koji se za to trebaju stvoriti, kao i o nekoliko mini-projekata, te o promociji knjige "Zvjezdana vrteška" (Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu "Astrid Lindgren Memorial Award" 2012-2017. godina), koju će NUBBiH uskoro objaviti.

Predstavnici Biblioteke zahvalili su se na posjeti i podršci i najavili niz aktivnosti koje predstavljaju konkretnu saradnju sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Knjige iz drugih biblioteka posuđuju se na period od jednoga mjeseca....
Fond periodičnih publikacija kojim raspolaže Biblioteka sadrži 800 naslova.
U okviru Biblioteke formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima...

Brojač posjeta

Danas 46

Jučer 185

Ove sedmice 46

Ovog mjeseca 3748

Ukupno 643564

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.