Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

Muhamed Katanić, inače inžinjer mašinstva u penziji, odlučio se da napiše knjigu posvećenu svom rodnom zavičaju, komšijama i njihovim porodicama kako bi, kako on to kaže, dao svoj skromni doprinos obogaćivanju kulturne baštine našeg grada.

Prema riječima Faruka Mustačevića, ova knjiga je istovremeno i jedna topla i nostalgična priča o porodičnoj i komšijskoj ljubavi, vrijednostima koje se, nažalost, teško mogu uzeti za dominantni lajtmotiv vremena u kojem živimo.

- Knjiga obiluje likovima i uzbudljivim pričama koje svjedoče o burnom ali istovremeno produktivnom periodu u kojem se Tuzla iz male kasabe, u kojoj svako svakog zna, pretvara u veliki i razvijeni grad u kojem malo ko ima vremena za ljude iz najbližeg okruženja, mnoge će vratiti u neka bezbrižnija i sretnija vremena u kojima se ljepše i sretnije živjelo, ističe Mustačević.

„Mejdan i njegovi ljudi“ je zbirka istinitih priča o ljudima i događajima, putovanje u prošlost u periodu od četrdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća. Autor je u svom obraćanju prisutnima kazao da ova knjiga treba da bude most koji će što snažnije i čvršće povezati dvije obale: obalu na kojoj stojimo mi, naša djeca pa i djeca naše djece.

- Pokušao sam nanovo udahnuti život događajima koji su se zbili u mom životnom okruženju u tom periodu. Mejdan ne posjeduje zidine starog grada, sahat kulu, niti rimski most, ali posjeduje nešto više od toga. Mejdan posjeduje svoje ljude i to je njegovo najveće bogatstvo. O tim ljudima, divnim, skromnim i poštenim komšijama želim da pišem, da se ne zaborave jer kažu što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo, rekao je Katanić.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.
U okviru Biblioteke formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima...
Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.

Brojač posjeta

Danas 46

Jučer 185

Ove sedmice 46

Ovog mjeseca 3748

Ukupno 643564

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.