Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

ineli balkans 2

Grčka organizacija Future Library organizuje drugu konvenciju mreže inovatora u bibliotekama, koja će se prvi put održati van Grčke, u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, od 25. do 28. novembra 2016. godine. Konvencija je dio aktivnosti u okviru projekta INELI-Balkans. Za ova četiri dana predviđen je bogat program intenzivnog dijeljenja znanja, razmjene ideja i kreativnih radionica, ali i zabave za sve učesnike.

Suorganizatori ove konvencije, Bugarsko bibliotečko i informacijsko udruženje i fondacija Global Libraries Bulgaria, pripremili su program u kojem će do izražaja doći inovativnost mreže INELI-Balkans, sa posebnim osvrtom na usluge namijenjene zanemarenim društvenim grupama i širenju obima usluga koje nude biblioteke u skladu sa ciljevima zajednica u kojima djeluju. Ovaj obim je sve širi i kreće se od edukacije nezaposlenih i pripremanja za samostalno poduzetništvo, do raznih drugih aktivnosti kojima se prelaze uobičajeni obimi djelovanja biblioteka i time biblioteke postaju mikrocentri koji svojom infrastrukturom i razvojnim ciljevima pomiču granice ove djelatnosti. Na konvenciji će biti objavljene nagrade za inovacije u bibliotekama, a pet nagrađenih projekata će osvojiti sredstva za finansiranje.

INELI-Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) je trogodišnji projekat koji finansira Bill & Melinda Gates Foundation, a nosilac aktivnosti je organizacija Future Library iz Grčke. Cilj projekta je educiranje inovatora u bibliotekama i stvaranje održive mreže narodnih biblioteka na Balkanu. U projektu učestvuju 33 inovatora iz narodnih biblioteka 11 država Balkana. Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Rumunija, Bugarska i Grčka, udružuju svoja znanja i iskustva i grade mrežu koja bi trebala postaviti temelje novim inicijativama u bibliotekama.

Ambasadorica projekta za Federaciju Bosne i Hercegovine je Sanja Dukić iz Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, a inovatori su bibliotekari iz Travnika, Doboja i Banjaluke. Ovaj tim će sa kolegama iz drugih zemalja analizirati dosadašnje aktivnosti, utvrditi potencijale koji postoje u bibliotekama u regionu, te tako izraditi plan rada s ciljem jačanja kreativnosti i produktivnosti bibliotečkih usluga u narodnim bibliotekama.

ineli balkans 2

ineli balkans 1

ineli balkans 3

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.
Knjige pojedinih zbirki, časopisi, novine, godišnjaci, adresari, priručnici...
Informacioni centar je otvoren 28.12.2006 g. na svečanoj proslavi 60 g....

Brojač posjeta

Danas 47

Jučer 185

Ove sedmice 47

Ovog mjeseca 3749

Ukupno 643565

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.