Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

14813174 10210973399595462 1236336055 oU okviru Manifestacije „Vezeni most“ danas je u Biblioteci „Derviš Sušić“ upriličen recital poezije Zejćira Hasića „Praviš se važan“ , ovogodišnjeg dobitnika nagrade Mali princ za životno djelo u oblasti dječije literature u Bosni i Hercegovini, naslovljen prema nazivu njegove knjige. U programu su učestvovali učenici osnovnih škola "Sjenjak" i "Novi Grad“ , sa učiteljicama Selmom Kopić i Žarmen Hamidović , pjesnikovi prijatelji Šimo Ešić, Ismet Bekrić , Zlatko Dukić i sam autor Zejćir Hasić.

Književnik Ismet Bekrić o Zejćiru Hasiću kaže da je to pisac poezije, proze, drama, kritika.

- Zejćir Hasić je doprinjeo u uklanjanju često vještačkih granica između knjiga za djecu i knjiga za odrasle, stvarajući jedinstvenu literaturu koja može biti samo dobra ili slaba. A Hasićeva literatura je dobra, slojevita, raznovrsna – i stilski i tematski. Zato takav opus zaslužuje da se okiti nagradom „Mali Princ“ za doprinos razvoju literuture za djecu u Bosni i Hercegovini, kazao je Bekrić.

Književnik Zejćir Hasić jedini je dobitnik dvije nagrade Društva prijatelja knjige „Mali princ“, nagrade za najbolje književno djelo i nagrade za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini.
Zejćir Hasić, rođen je u Brčkom 1945. godine. Profesor je bosanskog jezika.Studij jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Do sada je objavio (za djecu): “Praviš se važan” (zbirka pjesama), “Ljubav i ljubav i ljubav” (zbirka pjesama, priča i kratki roman); za odrasle: “Srebrnina gospođe Marjane”, “Borhes u autobusu” (priče i novele), “Eglen sa dušom”, “Pokucaj i na vrata otvorena”, “Zavještanje Zuhdijino” (zbirke pjesama), zbirku priča “Tamnovanje Tea Ormanskog”, knjigu pjesama za mlade pod naslovom „Plave fuze i druge ljubavi“, knjigu pjesama „Moja cura Mima“ za koju je ilustracije uradio slikar Hasan Fazlić. Objavio je zbirku pjesama „Kada pete okrilate“ (2016), a iste godine je objavljeno Hasićevo IV izdanje prve zbirke pjesama „Pravi se važan“ u 3. izdanju Knjigometra, nazvanog „bosanski knjigometar“. U pripremi je objavljivanje romana „Pustolovine zaljubljenog dječaka“, pustolovna, krimi, ljubava priča o mladima i za mlade.

Između ostalih dobio nagrade za priču “Ivo Andrić” (lista “Oslobođenje”), “Zijo Dizdarević” Susreta “Zija Dizdarević” Fojnica, nagradu za radio-dramu, radio-roman i radio-novelu RTV BiH 1 i RTV Federacije BiH, i nagradu za najbolju knjigu za djecu u BiH za zbirku “Praviš se važan”.

Dobitnik je nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu za mlade pod naslovom „Plave fuze i druge ljubavi“ (2012), dobitnik je III nagrade Zlatno Planjaksovo pero za bajku „Bajka o sretnom i nesretnom kraljevstvu“, pobjednik natječaja Centra za kulturu Saudijske Arabije, koji je objavio ilustriranu slikovnicu s njegovom bajkom „Priča o dječaku koji je majci brao zvijezde“.

Zbirka priča i novela “Borhes u autobusu” bila u užem krugu za Istočnoevropsku književnu nagradu.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...
Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.
U okviru Biblioteke formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima...

Brojač posjeta

Danas 46

Jučer 185

Ove sedmice 46

Ovog mjeseca 3748

Ukupno 643564

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.