Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

julbilejJučer je upriličena svečanost obilježavanja sedamdeset godina postojanja i rada Biblioteke „Derviš Sušić“, u okviru koje je predstavljena monografija posvećena ovom jubileju, te su nagrađeni najaktivniji korisnici. O monografiji su govorili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke i Edin Jahić, direktor Biblioteke.

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla je osnovana 1946. godine, a njen nastanak predstavlja nastavak bogate bibliotečke prakse u Tuzli, a takođe je značio i ustanovljenje njene buduće društvene uloge i statusa.
Gradonačelnik Imamović govorio je o značaju Biblioteke „Derviš Sušić“ za Grad Tuzlu i njene građane, ali i zajedničkim projektima.

- Želim da Grad Tuzla bude grad kulture i znanja. Knjiga je čuvar kulture i znanja. Biblioteka Derviš Sušić je aktivna u jednom svom dugom kontinuitetu postojanja i rada. Napominjem da smo zajednički izdali Bosansko – turski rječnik, zatim raritetne knjige Trzaji, autora Silvija Strahimira Kranjčevića objavljenu u Tuzli 1902. godine i nedavno smo promovisali knjigu Vere Mujbegović - Tuzla moje mladosti. Evo sada predstavljamo fotomonografiju Biblioteke koja će objediniti kontinuitet rada ove ustanove, ističe Imamović.

U ime Vlade TK svečanosti je prisustvovao Zijad Mahmutović, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona koji je zaposlenicima i direktoru Biblioteke čestitao jubilej, naglasivši da će Vlada TK kao suosnivač Biblioteke nastaviti podržavati njen rad i aktivnosti.

Ovom prilikom, direktor Jahić je u ime svih zaposlenika , uručio zahvalnice gradonačelniku Imamoviću i savjetniku Mahmutoviću, za podršku u radu Biblioteke, zahvalivši im se što kao suosnivači pružaju podršku u funkcioniranju ove ustanove kulture.

Prema riječima direktora Jahića, Biblioteka „Derviš Sušić“ je za sedamdeset godina svog postojanja i rada izrasla u jednu respektabilnu ustanovu koja ima nemjerljiv značaj za građane i koja broji oko pet hiljada aktivnih korisnika i spada u red najboljih biblioteka u Bosni i Hercegovini.

- Biblioteka je od gradske biblioteke prerasla u matičnu biblioteku sjeveroistočne Bosne. Danas obavlja funkciju kantonalne biblioteke, univerzitetske biblioteke, ali je primarno i gradska Biblioteka jer predstavlja simbol Grada Tuzle. Naš fond, kvalitet i tradicija je ono čime se ponosimo. Monografija koju danas predstavljamo, ima zadatak da skrene pažnju na naš jubilej, ali i na određene vrijednosti koje su rezultat višedesenijskog postojanja naše ustanove, kazao je Jahić.

Urednica monografije Biblioteke, Sabina Babajić, govorila je o koncepciji same publikacije i o njenom nastanku.

- Publikacija objavljena u povodu sedamdesete godišnjice naše Biblioteke, objavljena je u formi fotomonografije i donosi aktuelnu sliku o Biblioteci danas. Ova publikacija ne pretenduje da bude isključivo dokumentaciona građa ili ljetopis. Ona je napisana popularnim jezikom, pri čemu je važno spomenuti i prostor namijenjen korisnicima unutar monografije koji su svojim bilješkama dali ovoj knjizi poseban značaj, ističe gospođa Babajić.

Ovom prilikom nagrađeni su i najaktivniji korisnici Biblioteke, i to čitaoničkog odjela: Milutin Prvulović i Slavko Vešara, iz Odjeljenja za odrasle student Anel Jukić i najaktivniji korisnici Odjeljenja za djecu: Toni Divković, Medina Peleš i Lamija Mršić.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...
Pored pružanja informacija i posudbe knjiga, Biblioteka se u svom radu...
Fond periodičnih publikacija kojim raspolaže Biblioteka sadrži 800 naslova.

Brojač posjeta

Danas 46

Jučer 185

Ove sedmice 46

Ovog mjeseca 3748

Ukupno 643564

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.