Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

14291710 338199189860779 2858021194944297455 nU organizaciji Grada Tuzle i Biblioteke „Derviš Sušić“, večeras je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla održano predstavljanje knjige „Tuzla moje mladosti“, Vere Mujbegović. Promocija je upriličena u povodu obilježavanja 17. septembra 1944. godine, dana konačnog oslobođenja Tuzle i 70. godišnjice postojanja i rada Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Na promociji su govorili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Husein Bakalović, profesor i Edin Jahić, direktor Biblioteke „Derviš Sušić“.
„Tuzla moje mladosti“ je publikacija čiji se sadržaj značajno oslanja na Tuzlu kao važnu topografsku odrednicu. Stoga je ova knjiga dio zavičajne produkcije, te je prepoznata kao važno štivo unutar memoarske građe koju čuva Biblioteka „Derviš Sušić“.

Prema riječima direktora Biblioteke Edina Jahića, ova ustanova je u skladu sa programskom orjentacijom svoje izdavačke djelatnosti prepoznala važnost objavljivanja monografije Tuzla moje mladosti, autorice dr.Vere Mujbegović.

- Ideja da Biblioteka realizuje tuzlansko – ponovljeno izdanje navedenog naslova potaknuta je interesima njenih korisnika, ali i našom odgovornošću da vrijedna građa koja čuva tragove iz tuzlanske prošlosti bude identifikovana i na primjeren način afirmisana, kazao je direktor Jahić.

U svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Imamović se osvrnuo na najinteresantnije opise tuzlanskih znamenitosti iz prošlosti kojih se autorica sjeća.

- Iako je Vera Mujbegović doktor historije, ona mnogo literarnih opisa daje u svojim knjigama i ima moć da pokaže slike i dočara atmosferu, tako do vam omogući da idete stazama njenog djetinjstva, čujete zvukove i osjetite mirise. Vera Mujbegović u knjizi opisuje telala koji na Kapiji udarajući u bubanj saopštava odluke gradske vlasti, salepdžiju, otvorenje bazena na Slanoj Banji 1937.godine, sportiste Tuzle, opisuje Mirka Kamenjaševića.. Priča nam zatim o svom ocu doktoru Mustafi Mujbegoviću koji je poginuo u februaru 1942. godine prilikom četničkog napada na Štab Odreda na Majevici, zatim atmosferu u njenoj kući i i sa prijateljima i to prijelomno doba prije 1941. godine, početkom rata i njen odlazak u partizane 1943.godine. Ovdje možete naći mnogo priča o imenima kojih više nema, ističe Imamović.

Iz opravdanih razloga autorica Mujbegović nije mogla prisustvovati sinoćnjoj promociji, ali je uputila pismo zahvale Biblioteci što se našla u ulozi izdavača ove publikacije i svim Tuzlacima koji se interesiraju za njena sjećanja iz prošlosti.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.
Područno djeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla počelo je sa radom 2007. godine.
Pored pružanja informacija i posudbe knjiga, Biblioteka se u svom radu...

Brojač posjeta

Danas 47

Jučer 185

Ove sedmice 47

Ovog mjeseca 3749

Ukupno 643565

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.