Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

13620008 304388573241841 8144893358044886670 nSinoć je u Američkom kutku Biblioteke „Derviš Sušić“ upriličeno predstavljanje novog broja književnog časopisa „Život“ o kojem su govorili Almir Bašović, dramski pisac, Mehmed Đedović, književnik i Damir Altumbabić, glumac.
Jedan od najstarijih i najuglednijih književnih časopisa u Bosni i Hercogovini „Život“ nakon niza godina u kojima je izlazio neredovno ove godine je obnovljen u potpuno novom obliku. Časopis je osnovan u Sarajevu 1952.godine, a obnovljen 2007.godine.

Urednici su mu bili od Marka Markovića, Meše Selimovića, Maka Dizdara, Alije Isakovića, pa do Irfana Horozovića, Željka Grahovca, Almira Zalihića, Ibrahima Kajana, Zilhada Ključanina i danas, Almira Bašovića.

Mehmed Đedović, ističe da je Život imao svoje uspone i padove, svoja usporavanja i svoja trajanja, čitav niz autora koji su sa svojim tekstovima prošli kroz stranice časopisa, i o samom životu „Života“ moglo bi se naširoko i značajno progovoriti.

- Zadnji brojevi nose jednu posebnu energiju i vraćaju najznačajniji časopis u zemlji tamo gdje mu je uvijek bilo i mjesto, a da je to tako, i po kvalitetu tekstova i samih autora koji su zastupljeni u svakom broju, lahko je ustanoviti pukim listanjem sadržaja, kazao je Đedović.
Likovno i grafički sasvim neprepoznatljiv, sa nizom novih rubrika i sadržajima koji, iznova, časopisu daju regionalnu važnost, Život se već nakon dva obimna broja nametnuo kao kulturno relevantna platforma za širenje istinskih umjetničkih vrijednost našeg urednika Zilhada Ključanina.

Prema riječima glavnog urednika časopisa Almira Bašovića, izuzetno je značajno što „Život predstavlja“ kontinuitet Društva pisaca kao izdavča. Nisu zaboravljeni pisci koji čine našu tradiciju.

- Obilježili smo godišnjicu Petra Kočića i Zije Dizdarevića, te smo objavili ono što pišu pisci poput Karahasana i Vešovića, ali smo dali i priliku neafirmiranim mladim picima, kao što je Almir Kolar – Kijevski i Amir Kamber. Ono što je novo jeste otvaranje časopisa prema evropskim i svjetskim tokovima. Ovaj broj nudi uvid u ono što se piše i izvan naše zemlje. Otvorili smo časopis i za mlade recenzente koji će činiti dio naše književne scene i književne kritike. Uglavnom se radi o knjigama naših autora, ali imamo i nešto knjiga koje su prevedene na naš jezik, kazao je Bašović.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.
Knjige iz drugih biblioteka posuđuju se na period od jednoga mjeseca....
Područno djeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla počelo je sa radom 2007. godine.

Brojač posjeta

Danas 46

Jučer 185

Ove sedmice 46

Ovog mjeseca 3748

Ukupno 643564

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.