Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

13563320 10209834371640475 384718032 nSinoć je Američki kutak bio mjesto književnom druženju „Esma vam priča“ koje je osmišljeno kao promocija istoimenog portala, književnog stvaralaštva, ali i stručnog usavršavanja na kojem su prezentirane Esmine priče, ali i pozitivni efekti priče i pričanja na odgoj i obrazovanje djece. Na druženju su učestvovale profesorice: drc.sc.Edina Golać-Šarić, Amela Isanović, Alma Djedović i Senada Užičanin, štićenik Centra Duje, Ismar Smajlović, te učenici Alen Hercegovac, Lana Muharemović i Nejra Šabić.

Prema riječima Amele Džinić - Isanić, svako ko radi sa djecom mora pratiti savremene tokove života.

- Mladi danas vole dinamiku i srodili su se sa elektronskim medijima. Esma je svjesna da je danas najlakši i najbrži put do djece upravo putem elektronskih medija, kaže profesorica Isanović.
Esma Kapetanović radi već dvadeset i sedam godina kao učiteljica sa vrlo zanimljivim pristupom đacima. Naime, đaci su njeni likovi iz priče.

- Svi smo rođeni sa predodređenim tekstom koji tokom odrastanja isčitavamo. A ja kao učiteljica ih preusmjeravam, podsjećam kako je biti najbolja verzija sebe i tako iz dana u dan pišemo kratke priče u kojoj su djeca glavni promotori sami sebe.
U nedostatku dobrih tekstova u nastavnom planu i programu koji bi đake motivirali za rad i učenje, učiteljica Esma piše zanimljive priče.

- Tako su se priče našle na mom blogu, te se povazale sa društvenim mrežama. U toku prvih dvadeset i četiri sata priče su dosegle čitanje od čak 12 hiljada pregleda, a trenutno broje oko 39 hiljada pregleda dnevno, ističe Esma.

Za Esmu pojam kreativnosti znači ne ići već kreiranom stazom, nego utabati je sam.
Esmine priče dostupne su na portalu:
www.esmavamprica.com

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Moguće je fotokopirati samo građu iz našeg fonda...
Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.
Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, knjige na stranim jezicima...

Brojač posjeta

Danas 46

Jučer 185

Ove sedmice 46

Ovog mjeseca 3748

Ukupno 643564

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.