Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

1

U Tuzli je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla održana završna konferencija projekta koji je omogućio mnogim mladim ljudima da se educiraju, ostvare nova poznanstva i razmijene iskustva sa mladima u pograničnom području.


Projekat “SPAJALICA- Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama“ finansira Evropska unija u vrijednosti od preko 73.000 eura u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 92.000 eura, a implementiraju ga J.U. Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar.

Na konferenciji su gosti bili mladi iz Vukovara, predstavnici Gradske knjižnice Vukovar, Proni centar za socijalno podučavanje Osijek kao i mreža sudionika iz javnog i civilnog sektora iz Vukovara (Info-centar za mlade Vukovar i Vukovarska razvojna agencija).

O rezultatima projekta i njegovom uticaju na izgradnju povjerenja i uspostavljanju kontakta među mladima iz Vukovara i Tuzle, govorila je voditeljica projekta ispred Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo. „Implementacijom ovog projekta razvili smo nove usluge u bibliotekama, ali smo i educirali i umrežili mlade u prekograničnom području, što je i bio cilj projekta“ istakla je Szabo.

V.D. Direktor J.U. Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla Dr.sc. Edin Jahić, naveo je aktivnosti koje su pomogle unapređenju biblioteke i istaknuo pozitivnu saradnju sa kolegama iz Hrvatske. „Realizacijom ovog projekta značajno su se popravili uslovi rada u Biblioteci, ali je ostvarena i saradnja sa bibliotekarima i nevladinim organizacijama iz Republike Hrvatske“, istakao je Jahić.
Na konferenciji se razgovaralo o provedenim programima koji su imali za cilj poboljšanje uključenosti mladih u društvo, prvenstveno kroz razvoj kompetencija mladih, te znanja o njihovim pravima i oblicima zagovaranja. Raspravljalo se i o mogućnostima prijavljivanja na nove projekte i nastavku saradnje vladinog i nevladinog sektora iz Tuzle i Vukovara.

Ovom prilikom je u Biblioteci prezentirana i izložba fotografija na kojima je prikazano kako su mladi Vukovara doživjeli Tuzlu. Mladi iz Vukovara su prilikom posjete Tuzli koja je realizovana 7.7.2017. godine, imali zadatak da kroz fotografsku radionicu “Pogled kroz objektiv”, zabilježe svojim fotoaparatima i mobilnim telefonima na koji način vide Tuzlu. Dvadeset najuspješnijih radova je izloženo u prostoru Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla.

Na kraju radnog dana izvršena je posjeta Arheološkom parku “Panonica“ u Tuzli.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.