Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

19748397 493272854353411 236114103115311728 nDanas su Grad Tuzlu i Biblioteku „Derviš Sušić“ u okviru projekta “Spajalica – Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama”, posjetili učenici srednjih škola Grada Vukovara.
Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz IPA fond u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007 - 2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.157,77 eura u kojoj EU finansiranje iznosi 73.682,16 eura . Partneri projekta su Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar.

U Tuzli je upriličeno druženje i obilazak Grada za tridesetak srednjoškolaca iz Vukovara i petnaest tuzlanskih mladih volontera, te obilasci, vjerskih, prirodnih i kulturno - historijskih znamenitosti Grada Tuzle, druženje i razgovor sa prolaznicima, te fotografisanje svega što su smatrali interesantnim. Lokacije koje su obišli bile su: Korzo, Soni trg, Trg Slobode, Barok, Gradski park, Panonska jezera i druge znamenitosti. Ova posjeta imala je za cilj, upoznavanje Grada Tuzle na nekonvencionalan način, edukaciju mladih, a da se pri tome svi skupa zabave. Ovom prilikom u Biblioteci je prezentirana izložba fotografija na kojima je prikazano kako su mladi Tuzle doživjeli Grad Vukovar.
Gosti su tokom posjete zaigrali igru “Treasure hunting” (lov na blago) u kojoj su učesnici trebali otkriti zadana mjesta slijedeći niz tragova koji su kombinirali elemente orijentacije, umjetnosti i rješavanja problema.

- Četvrti put sam u posjeti Gradu Tuzli i mislim da se ima šta vidjeti, pogotovo kroz ovu aktivnost, gdje će mladi na jedan neobičan način upoznati Grad Tuzlu, odnosno sve građevine i poznatosti ovog Grada, kazala je Vlatka Surma – Szabo, projekt menadžer.

Gosti su imali zadatak zabilježiti svojim fotoaparatima i mobilnim telefonima na koji način vide Tuzlu kroz fotografsku radionicu “Pogled kroz objektiv”. Dvadeset najuspješnijih radova bit će izloženo u prostoru tuzlanske biblioteke narednog mjeseca .
U ulozi domaćina, našao se direktor Biblioteke „Derviš Sušić“, doc.dr.Edin Jahić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo posjetom mladih iz Vukovara Tuzli.

- Drago mi je što su nam došli mladi, od kojih se većina prvi puta susreće sa našom državom i gradom. Na ovaj način oni će osjetiti način života u Tuzli, upoznati sa svim našim znamenitostima i družiti se sa mladima iz našeg grada. Cilj projekta jeste ta interkulturalnost, jer mi u suštini živimo tako blizu, a tako daleko i projekat „Spajalica“, doprinosi spajanju kultura, kazao je direktor Jahić.

Danas je također, organizirana panel rasprava “Mogućnosti daljnje saradnje Tuzle i Vukovara ” na kojoj su, pored domaćina iz Tuzle, sudjelovali gosti iz Gradske knjižnice Vukovar, te mreža sudionika iz javnog i civilnog sektora iz Vukovara, Proni centar za socijalno podučavanje Osijek, Info-centar za mlade Vukovar i Vukovarska razvojna agencija. Nakon predstavljanja svih sudionika, razgovaralo se o provedenim programima koji su imali za cilj poboljšanje uključenosti mladih u društvo prvenstveno kroz razvoj kompetencija mladih, znanja o njihovim pravima i oblicima zagovaranja. Raspravljalo se i o mogućnostima prijavljivanja na nove projekte i nastavku saradnje vladinog i nevladinog sektora iz Tuzle i Vukovara.

Nakon toga gosti su imali vrijeme za istraživanje Tuzle, nakon čega je upriličena video prezentacija fotografija i razgovor o fotografijama koje su nastale na foto radionici.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...
Fond periodičnih publikacija kojim raspolaže Biblioteka sadrži 800 naslova.
Knjige pojedinih zbirki, časopisi, novine, godišnjaci, adresari, priručnici...

Brojač posjeta

Danas 4

Jučer 55

Ove sedmice 128

Ovog mjeseca 502

Ukupno 671919

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.