Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

19748397 493272854353411 236114103115311728 nDanas su Grad Tuzlu i Biblioteku „Derviš Sušić“ u okviru projekta “Spajalica – Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama”, posjetili učenici srednjih škola Grada Vukovara.
Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz IPA fond u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007 - 2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.157,77 eura u kojoj EU finansiranje iznosi 73.682,16 eura . Partneri projekta su Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar.

U Tuzli je upriličeno druženje i obilazak Grada za tridesetak srednjoškolaca iz Vukovara i petnaest tuzlanskih mladih volontera, te obilasci, vjerskih, prirodnih i kulturno - historijskih znamenitosti Grada Tuzle, druženje i razgovor sa prolaznicima, te fotografisanje svega što su smatrali interesantnim. Lokacije koje su obišli bile su: Korzo, Soni trg, Trg Slobode, Barok, Gradski park, Panonska jezera i druge znamenitosti. Ova posjeta imala je za cilj, upoznavanje Grada Tuzle na nekonvencionalan način, edukaciju mladih, a da se pri tome svi skupa zabave. Ovom prilikom u Biblioteci je prezentirana izložba fotografija na kojima je prikazano kako su mladi Tuzle doživjeli Grad Vukovar.
Gosti su tokom posjete zaigrali igru “Treasure hunting” (lov na blago) u kojoj su učesnici trebali otkriti zadana mjesta slijedeći niz tragova koji su kombinirali elemente orijentacije, umjetnosti i rješavanja problema.

- Četvrti put sam u posjeti Gradu Tuzli i mislim da se ima šta vidjeti, pogotovo kroz ovu aktivnost, gdje će mladi na jedan neobičan način upoznati Grad Tuzlu, odnosno sve građevine i poznatosti ovog Grada, kazala je Vlatka Surma – Szabo, projekt menadžer.

Gosti su imali zadatak zabilježiti svojim fotoaparatima i mobilnim telefonima na koji način vide Tuzlu kroz fotografsku radionicu “Pogled kroz objektiv”. Dvadeset najuspješnijih radova bit će izloženo u prostoru tuzlanske biblioteke narednog mjeseca .
U ulozi domaćina, našao se direktor Biblioteke „Derviš Sušić“, doc.dr.Edin Jahić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo posjetom mladih iz Vukovara Tuzli.

- Drago mi je što su nam došli mladi, od kojih se većina prvi puta susreće sa našom državom i gradom. Na ovaj način oni će osjetiti način života u Tuzli, upoznati sa svim našim znamenitostima i družiti se sa mladima iz našeg grada. Cilj projekta jeste ta interkulturalnost, jer mi u suštini živimo tako blizu, a tako daleko i projekat „Spajalica“, doprinosi spajanju kultura, kazao je direktor Jahić.

Danas je također, organizirana panel rasprava “Mogućnosti daljnje saradnje Tuzle i Vukovara ” na kojoj su, pored domaćina iz Tuzle, sudjelovali gosti iz Gradske knjižnice Vukovar, te mreža sudionika iz javnog i civilnog sektora iz Vukovara, Proni centar za socijalno podučavanje Osijek, Info-centar za mlade Vukovar i Vukovarska razvojna agencija. Nakon predstavljanja svih sudionika, razgovaralo se o provedenim programima koji su imali za cilj poboljšanje uključenosti mladih u društvo prvenstveno kroz razvoj kompetencija mladih, znanja o njihovim pravima i oblicima zagovaranja. Raspravljalo se i o mogućnostima prijavljivanja na nove projekte i nastavku saradnje vladinog i nevladinog sektora iz Tuzle i Vukovara.

Nakon toga gosti su imali vrijeme za istraživanje Tuzle, nakon čega je upriličena video prezentacija fotografija i razgovor o fotografijama koje su nastale na foto radionici.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.