Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

VU 1U sklopu projekta “Spajalica – Youth Corner infrastructure and services development within public libraries” i sajma knjiga “Likebook 5” Vukovar i Gradsku knjižnicu Vukovar posjetili su gosti iz J. U. Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” iz Tuzle, predstavnici njihovog javnog i civilnog sektora te veliki broj mladih osoba koji aktivno sudjeluju u projektu.

Tridesetak mladih Tuzlaka i četrnaest volontera iz Vukovara nakon obilaska grada i sajma knjiga “Likebook 5” zaigrali su igru po uzoru na “Treasure hunting” (lov na blago). Sudionici su trebali otkriti zadana mjesta slijedeći niz tragova koji su kombinirali elemente orijentacije, umjetnosti i rješavanja problema. Nakon što su se podijelili u grupe sudionici su uz asistenciju volontera krenuli u avanturu. Na svakoj lokaciji rješavali su mali zadatak te nakon što su ga uspješno riješili dobivali su novi trag koji ih je vodio na sljedeću lokaciju. Na putu su pitali prolaznike, služili se internetom, planom grada i svime onime za što su smatrali da će im biti od pomoći. Lokacije koje su obišli bile su: Dvorac grofa Eltz (Gradski muzej Vukovar), 3D crteži u sklopu Vukovart-a, Info-centar za mlade Vukovar, Stari toranj, pješački most Jean-Michel Nicolier te su se na koncu vratili u Gradsku knjižnicu Vukovar – Odjel za mlade “Spajalica”. Cilj ove igre bio je upoznavanje grada na nekonvencionalan način i međusobno upoznavanje, ali i zabava.

Uz igru lova na blago, mladi Tuzlaci imali su zadatak zabilježiti svojim fotoaparatima i mobilni telefonima na koji način vide Vukovar kroz fotografsku radionicu “Pogled kroz objektiv”. Dvadeset najuspješnijih radova bit će izloženo u prostoru Gradske knjižnice Vukovar u kolovozu.

Usporedno s ostatkom gostiju iz Tuzle organizirana je panel rasprava “A što sad?” na kojoj su sudjelovali gosti iz J. U. Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” te mreža dionika iz javnog i civilnog sektora iz Tuzle, Proni centar za socijalno podučavanje Osijek, Info-centar za mlade Vukovar, Vukovarska razvojna agencija te Gradska knjižnica Vukovar. Nakon predstavljanja svih sudionika razgovaralo se o provedenim programima koji su imali za cilj poboljšanje uključenosti mladih u društvo prvenstveno kroz razvoj kompetencija mladih, znanja o njihovim pravima i oblicima zagovaranja. Raspravljalo se također o mogućnostima prijavljivanja na nove projekte i nastavku suradnje jer je ovim projektom “Spajalica” napravljena čvrsta podloga na kojoj se može temeljiti nastavak programa za mlade, poput e-knjižnice i slično.
Po završetku navedenih aktivnosti sudionici su prezentirali izvršene zadatke te su proglašene najbolje ekipe i radovi. Nakon toga gosti su imali slobodno vrijeme za samostalno istraživanje Vukovara. Za kraj svi su zajedno posjetili Muzej vučedolske kulture.

Zahvaljujemo svima na prekrasnom danu ispunjenom vedrinom i osmjesima. Osobito zahvaljujemo volonterima i Info-centru za mlade Vukovar koji su nesebično pružili veliku potporu i pomoć pri provođenju ovih aktivnosti.

Ovdje možete pogledati link sa slikama da vidite naše aktivnosti u Vukovaru: Link

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.