Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0883

U okviru projekta “SPAJALICA“, danas je u NUB “Derviš Sušić“ Tuzla otvoren adaptiran i opremljen Kutak za mlade. Projekat “SPAJALICA - Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama“, sufinansira Evropska unija kroz IPA fond u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.157,77 EUR, od čega EU sufinansiranje iznosi 73.682,16 EUR. Ovaj projekat implementiraju JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar.

Zahvaljujući ovom projektu u potpunosti je adaptiran i opremljen Kutak za mlade u JU NUB “Derviš Sušić“ Tuzla i on sada ima sasvim novi izgled i puno bolju funkciju nego što je to bilo do sada. Adaptacijom prostora znatno su se popravili uslovi rada. Kutak za mlade je u potpunosti opremljen novom opremom. Izvršena je zamjena polica, gdje su stare drvene police zamijenjene novim metalnim policama i čime je trajno riješeno pitanje deponovanja knjiga. Nabavljen je novi namještaj za čitavo odjeljenje. Napravljena je nova učionica za edukaciju koja je opremljena najnovijom IT opremom.

Na ovoj prezentaciji prisutnima su se obratiti voditelji projekta Edin Jahić, ispred J.U. Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, i Vlatka Surma Szabo, ispred Gradske knjižnice Vukovar. Adaptirani prostor je otvorio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je podsjetio da su počeci saradnje i neupitna podrška inicirani na jednom od sastanaka gradonačelnika Tuzle i Vukovara, gdje su prisustvovali i direktori javnih ustanova ovih gradova. Ideja projekta je začeta tada i, zahvaljujući izuzetnoj saradnji, danas svjedočimo konkretnim rezultatima.

Zahvaljujući ovom projektu značajno su se popravili uslovi rada u Biblioteci i realizacijom ovog projekta Biblioteka će dobiti jednu sasvim novu ulogu u našoj lokalnoj zajednici, ali će se stvoriti i saradnja sa bibliotekarima i NVO iz Republike Hrvatske – istakao je Jahić.

O projektu je govorila i gosp. Surma Szabo i istakla da će se ovim projektom razviti nove usluge u bibliotekama, ali će se educirati i umrežiti mladi u prekograničnom području. Gradska knjižnica Vukovar također u svojim prostorijama planira otvaranje Kutka za mlade koji će biti implementiran u martu mjesecu.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Informacioni centar je otvoren 28.12.2006 g. na svečanoj proslavi 60 g....
Knjige iz drugih biblioteka posuđuju se na period od jednoga mjeseca....
Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.

Brojač posjeta

Danas 46

Jučer 185

Ove sedmice 46

Ovog mjeseca 3748

Ukupno 643564

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.