Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla u svom radu i djelovanju, a u okviru kulturne i promotivne djelatnosti obilježava značajne datume i praznike.

Nizom zanimljivih promocija i druženja sa malom rajom Biblioteka obilježava 2.april Međunarodni dan dječje knjige. Ove godine nažalost zbog trenutne pandemije COVID-19 događaje nije moguće održati događaje u Biblioteci, ali su se predstavnici Biblioteke prisjetili da u saradnji sa drugim ustanovama i pojedincima upriliče Online obilježavanje 2.aprila - Međunarodnog dana dječje knjige.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja odabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. april.

Vjerujem da ste svi čuli za Andersenove knjige Snježna kraljica", "Ružno pače", "Mala sirena", "Djevojčica sa šibicama”, “Palčica”, “Carevo novo ruho ”, “Princeza na zrnu graška”...

U Online obilježavanje 2.aprila učešće su uzeli Dijana Kovačević prof.razredne nastave, OŠ Slavinovići, književnik Šimo Ešić i akademska glumica Ivana Soldar. Posebnu zahvalu dugujemo književniku Šimi Ešiću
koji se u program obilježavanja uključio iz dalekog Wuppertala (Njemačka) i pružio nam podršku u organizaciji obilježavanja 2.aprila Dana dječje knjige. Čika Šimo je smogao snage da se svima nama obrati nakon operativnog zahvata i ovim putem mu želimo brzi oporavak.

 

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.