Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

dodjela 1

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla
Održana dodjela zahvalnica i priznanja najaktivnijim korisnicima i donatorima knjiga
Danas je u Američkom kutku održana dodjela Zahvalnica privatnim licima i pravnim subjektima koji su Biblioteci u toku 2019.godine poklonili knjige, periodične publikacije, brošure i drugu bibliotečku građu, kao i najaktivnijim korisnicima svih odjeljenja Biblioteke za period 2018/2019.godina.

Prisutnima su se obratile i zahvalile na povjerenju i uspješnoj saradnji direktorica Mirna Trifković i zaposlenice Biblioteke Amira Omerćehajić, Suzana Antunov i Amela Galešić.
- Korisnim priliku da se zahvalim najaktivnijim korisnicima Biblioteke na konstantnoj posjeti našoj ustanovi jer su njihove mnogobrojne posjete pokazatelj da biblioteke stoje na usluzi svojim građanima i da su uvijek služile u svrhu kulturnog napretka i razvoja građanstva. Takođe veliku zahvalnost upućujem donatorima knjiga obzirom da Biblioteka nema namjenska sredstva za nabavku knjižnog fonda, knjige se kupuju putem skromnih vlastitih sredstava koja su vrlo često nedovoljna, kazala je direktorica Trifković.
Uvidom u statističke podatke nabavke bibliotečke građe po osnovu poklona za period januar-decembar 2019. godine pokazatelji govore da je 1031 primjerak knjiga uvršten u fondove Biblioteke i dat na raspolaganje korisnicima. Procijenjena materijalna vrijednost za 1031 primjerk poklonjenih knjiga iznosi 11.930,19 KM.
Tokom 2019. godine do danas u Bibliotecu su evidentirana 56 donatora koji su poklonili knjige ili periodične publikacije od toga su 54 pojedinci građani, a dva su pravni subjekti.
Bitno je još napomenuti, da Biblioteka u nekim slučajevima ne zadrži sve poklonjene knjige, jer ukoliko se radi o prekobrojnim primjercima knjiga nastoje viškove distribuirati bibliotekama u Tuzlanskom kantonu.
Priznanja i zahvalnice uručene su za 26 najaktivnija korisnika i 56 donatora knjiga, a najmlađi najaktivniji korisnik Imran Kadić ima samo 4 godine.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.