Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

promocija minelaU Američkom kutku NUB „Derviš Sušić“ u prisustvu brojnih prijatelja lijepe pisane riječi održana je promocija prve zbirke poezije „Cesta za nigdje“ autorice Minele Moranjkić Ćosić.

Ovo je autoričino prvo samostalno djelo dok su njene priče i pjesme objavljivane u zbirkama „Kad progovori tišina“, „Riječi sa Une“, „Logor“ i druge. Dobitnica je nekoliko priznanja iz oblasti književnosti . Cesta za nigdje je zbirka podijeljena u dva ciklusa : prvi istoimenog naziva u kojem preovladavaju filozofska razmišljanja o postanku , ljubav prema bogu i analiza društva u moderno doba.

Drugi dio je prava lirska poezija pod nazivom „Decenija“ , sa tematikom zrele ljubavi žene prema muškarcu ali i ljubavi kao suštini života.U ovom dijelu napisano je i nekoliko pjesama sa tematikom sevdaha.

Recenzenti zbirke „Cesta za nigdje“ su istaknuti bh. Književnici : Mehmed Meša Pargan ( TZ) I Miladin Berić, najnagrađivaniji banjalučki pjesnik i satiričar. Izdavač knjige je „Nik – grafit“ Lukavac, naslovnu stranicu i slike unutar knjige potpisuje Branislav Lukić Luka, a štampana je u 500 primjeraka.

U ulozi voditelja programa našao se dipl.žurnalista Izen Hajdarević, a stihove iz zbirke recitovao je glumac Irfan Kasumović, muzička pratnja prof. Mirza Sitarević.

Drugi dio promocije knjige posvećen je kolegama umjetnicima pod nazivom „Rođendanska pjesnička karavana – Slavimo ljubav“ u kojoj su se najboljim djelima predstavili autori sa područja TK a među kojima su : Branislav Lukić Luka, Nihad Mešić River, Senada Užičanin, Ernad Musić i mnogi drugi.

Ovo je rođendanski poklon autoricinoj vješnoj inspiraciji.

Minela Moranjkić je diplomirani žurnalista i zaposlena na mjestu direktora JU Javna biblioteka Lukavac gdje svakodnevnim aktivnostima nastoji promovirati čitalačku svijest. Ovo je njena druga promocija a ujedno i najava romana „Savršeno istempirana nesreća“ koji je u postupku recenzije.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.