Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0158Promocija kojom je Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla završila svoje aktivnosti povodom „Mjeseca knjige“, održana je sinoć u Američkom kutku Tuzla. Razgovor o knjizi Ulaznica za junački kabare, sa autoricom Melidom Travančić i promotoricom Umihanom Krličević – Omerović, vodila je bibliotekarka i pjesnikinja Amra Razić – Mujezinović, a stihove je govorio glumac Husnija Ćoralić.

Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata Melide Travančić je značajna studija koja donosi veliki izbor djela pisanih na temu atentata iz 1914. godine, od prve pjesme objavljene neposredno poslije atentata, sve do djela nastalih povodom obilježavanja stogodišnjice atentata. Autorica kroz stotinu godina prati diskurs o atentatu u književnosti, fokus zadržava na pojedinačnim autorima i njihovim djelima.

Ovo djelo je sveobuhvatna studija na ovu temu i jedinstvena je, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu, a nastala je kao rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja. Knjiga nudi nova, drugačija, savremena čitanja djela iz prošlosti i njihove komparacije sa diskursom o Sarajevskom atentatu i njegovom akteru Gavrilu Principu danas, te je ovo svojevrsna baza, osnova za dalja istraživanja kako u književnom, tako i u komunikološkom diskursu.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.