Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

cickoSinoć je u Biblioteci “Derviš Sušić” održana promocija knjige "Šamaranje lokomotive“, autora Derviša Čička.

Uz autora, na promociji su govorili: recenzenti Ekrem Avdić i fra Franjo Ninić, dok je voditelj promocije bio Miroslav Petrović.

Ovo je četvrta knjiga kolumni tuzlanskog intelektualca Derviša Čička, objavljenih na portalu Tuzla LIVE u posljednjih nekoliko godina.

Fra Franjo Ninić govorio je o fenomenu “ČIČKOizma” u tuzlanskoj novinarskoj sferi istakavši da ovaj fenomen predstavlja vješti, integrativni i ponekad “neophodni”, ali i intelektualno odgovorni antinacionalizam, promošljen u lokalnom kontekstu Tuzle i Tuzlanskog kantona.

- Derviš Čičko nije novinar niti politički analitičar i tekstovi koji su objedinjeni u ovu zbirku zaista odražavaju osobnu, ličnu metodiku mišljenja ali i artikuliranja stavova autora koji ima svoje političke preferencije, ali i dozu objektivnosti i intelektualne lucidnosti da u zbrci političkog “ne-uma” kod nas dobro procijeni i isprovocira nemisao u političkoj areni, ponajprije u TK i Tuzli, ali i u širem prostoru Bosne i Hercegovine, kazao je Ninić.

Autor se na kraju promocije zahvalio brojnoj tuzlanskoj publici na podršci istakavši da će sredstva od prodaje knjiga donirati za pomoć migrantima u Tuzli.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.