Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

maticna 1U okviru obilježavanja „Mjeseca knjige“ u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, organizovano je predavanje na temu: „Matična služba u bibliotekama Federacije BiH, uloga i značaj“.

Na samom početku, prisutnima je dobrodošlicu poželila Mirna Trifković, direktorica Biblioteke koja je u svom obraćanju prisutnima istakla da je zadatak NUB “Derviš Sušić” Tuzla kao centralne i matične biblioteke Tuzlanskog kantona da u skladu sa Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti TK i normativnim aktima Biblioteke, obavlja stručni nadzor nad radom biblioteka, povezivanje biblioteka u jedinstven bibliotečko-informacioni sistem u Tuzlanskom kantonu i šire, te unapređenje stručnog rada u bibliotekama, a to sveda čini u okviru rada Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva.

Na ovom predavanju učešće su uzeli:

- Hatidža Demirović, voditeljica Službe za razvoj matičnih poslova i edukaciju, Biblioteke Grada Sarajeva.
- Midhat Kasap, prof., rukovodilac Službe za matične poslove, marketing i izdavaštvo u Gradskoj biblioteci Zenica .
- mr.sc.Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik, rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Midhat Kasap, prof., rukovodilac Službe za matične poslove, marketing i izdavaštvo u Gradskoj biblioteci Zenica izrazio je zadovoljstvo što je organizovano predavanje iz oblasti bibliotekarstva danas u Tuzli.

- Kada je u pitanju matična služba i bibliotekarstvo, glavni problem je zakonodavstvo, jer nekoliko nivoa vlasti odlučuje o bibliotekama. Kada je konkretno riječ o našem kantonu Zeničko-dobojskom, imamo dva osnivača, i često nas upućuju jedni na druge. Tako dolazi do određenih problema u radu i obavljanju redovnih poslova, kazao je Kasap.

Hatidža Demirović, voditeljica Službe za razvoj matičnih poslova i edukaciju, Biblioteke Grada Sarajeva govorila je o neophodnosti da se kolege bibliotekari koji rade u matičnim službama uvežu, da bi se što više sama djelatnost podigla na veći nivo.

Stručno predavanje je omogućilo bibliotekarima da, zahvaljujući informacijama o ulozi i značaju Matične službe u bibliotekama, rade na razvijanju svojih znanja iz oblasti bibliotekarstva vezano za rad matičnih biblioteka, novih tehnologija, zakonskih regulativa, standarda, te da rade na jačem uspostavljanju Matičnih biblioteka kao socijalno i društveno odgovornih ustanova.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.