Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

biblioteka new oneU okviru obilježavanja „Mjeseca knjige“ JU NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, organizuje predavanje na temu: „Matična služba u bibliotekama Federacije BiH, uloga i značaj“.

Učesnici su:

- Hatidža Demirović, voditeljica Službe za razvoj matičnih poslova i edukaciju, Biblioteke Grada Sarajeva.
- Midhat Kasap, prof., rukovodilac Službe za matične poslove, marketing i izdavaštvo u Gradskoj biblioteci Zenica .
- mr.sc.Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik, rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Predavanje će se održati u prostorijama JU NUB „Derviš Sušić“ Tuzla u četvrtak 14.novembra 2019. godine u 13 sati.

Matična djelatnost biblioteka jedna je od najvažnijih i najodgovornijih funkcija odabranih biblioteka. Prema predviđenim zadacima koje obuhvata matična djelatnost biblioteka, je isključivo u svim svojim dijelovima razvojne djelatnosti s ciljem unapređivanja bibliotečkog poslovanja i obrade bibliotečke građe, bibliotečkog prostora i opreme, korisničkih usluga i djelovanja biblioteke u zajednici, izgradnje fondova, biblitekarstva kao struke odnosno bibliotekara i njihovog temeljnog i cjeloživotnog obrazovanja te izgradnje i unapređivanje mreža biblioteka na određenom području.

Stručno predavanje će omogućiti bibliotekarima da, zahvaljujući informacijama o ulozi i značaju Matične službe u bibliotekama, rade na razvijanju svojih znanja iz oblasti bibliotekarstva vezano za rad matičnih biblioteka, novih tehnologija, zakonskih regulativa, standarda, te da rade na jačem uspostavljanju Matičnih biblioteka kao socijalno i društveno odgovornih ustanova.

Time je moguće stvarati temelje strateškog planiranja, te treningom i upoznavanjem bibliotekare inovatore motivisati da razmjenjuju znanje, vrše planiranje i razvijaju projekte za nove neophodne bibliotečke usluge.
Sve to je regulisano Zakonima o bibliotečkoj djelatnosti na nivou Federacije BiH, kao i zakonima Kantona.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.