Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC01086Kraj prošle sedmice obilježila je dodjela pet Prusa MK3 – 3D printera pažljivo odabranim bibliotekama koje će ovu opremu moći koristiti za daljnju edukaciju i nadogradnju dosadašnjih radionica u okviru aktivnosti projekta „Digitalni građanin“. Na taj način planira se privući još veći broj djece i mladih u biblioteke i usmjeriti ih ka vlastitom razvoju u današnjem tehnološki orijentiranom svijetu.

Kroz sam projekat 20 biblioteka iz BiH provelo je ukupno 170 radionica s više od 1600 sudionika.

Predstavnici Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, Sanja Dukić i Denis Memić, odlaskom na edukacije u INTERA Tehnološki park Mostar i uspješnim završetkom tog dijela projekta “Digitalni građanin”, imali su priliku i da preuzmu 3D printer. Ovo je vrijedna donacija koju je, na osnovu do sad provedenih radionica, dobilo pet biblioteka iz Bosne I Hercegovine. Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba, uz finansijsku podršku Google-a, pokrenuo je projekat "Digitalni građanin", čiji je partner za Bosnu i Hercegovinu krajem 2018. godine postao INTERA Tehnološki Park.

Digitalna edukacija se obavljala preko micro:bit platforme, mi:node uradi sam kompleta i uz 3D printere. Plan je bio da se biblioteke učesnice projekta razviju u centre za razvoj digitalnih vještina za djecu koja još nisu obuhvaćena ovakvim programima, ali i da odrasle koji budu zainteresovani, pripreme za današnje tržište rada i pomognu im da prevladaju averziju prema novoj tehnologiji.

Nove usluge u bibliotekama su već odavno sastavni dio bibliotečkih aktivnosti. Na ovaj način se samo proširuje ponuda i osnažuje uloga koju biblioteke imaju u svojim zajednicama. Prateći nove trendove, biblioteke na ovaj način i jesu najprimjerenije da okupljaju građane i ponude im nove vještine koje su potrebne u savremenom društvu.

NUB “Derviš Sušić” Tuzla je do sada provela 20 radionica sa micro:bit i Boson setovima, što će se nastaviti i dalje, a ponudi radionica za naše mlade sugrađane pridružuju se uskoro i radionice 3D printanja.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.