Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

slika 1 seminarPod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona, a u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona jučer je održan stručni seminar pod nazivom „Biblioteke u osnovnim školama - očekivanja od školskih biblioteka“.

Tokom seminara obrađene su teme vezane za značaj i potrebu vraćanja prvobitne uloge školskoj biblioteci, kao centralnom mjestu u stjecanju funkcionalnog znanja.

Učesnici su, između ostalog, bili upoznati sa ključnim koracima i neophodnim pokazateljima kako školska biblioteka treba da radi i djeluje, kompetencijama nosioca glavnih aktivnosti u procesu revitalizacije biblioteke, kao i o predrasudama koje su nerijetko smetnja kvalitetnoj implementaciji ovog projekta.

Na seminaru su dali uvodnu riječ: direktorica Biblioteke Mirna Trifković, Selma Bešić Čerkezović, stručni savjetnik za kulturu i informisanje u ime Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Azra Mujkanović, stručni savjetnik za obrazovanje, PZ Tuzla, a obrađene su sljedeće teme:

- „Uloga i značaj školskih biblioteka“ Mr. sc. Enisa Žunić, rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva;

- „Cobiss i njegov značaj u bibliotekama“ Amira Omerćehajić, rukovodilac Službe za nabavku i obradu bibliotečke građe;

- „Trenutno stanje školskih biblioteka i čitaonica, koraci ka unapređenju“, Azra Mujkanović, stručni savjetnik za obrazovanje, PZ Tuzla.

Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković na seminaru je učešće uzelo oko 50 bibliotekara osnovnih škola Tuzlanskog kantona koji su se aktivno uključili u davanje prijedloga za rješavanje statusa bibliotekara u osnovnim školama.

- Tuzlanska biblioteka „Derviš Sušić“ kao matična biblioteka našeg kantona u okviru svog rada i djelatnosti pruža stručnu pomoć bibliotekarima po pitanju njihovog statusa, struke, edukacije i usavršavanja. Neophodno je da svi skupa radimo na uključenju biblioteka Tuzlanskog kantona u COBISS sistem kako bismo umrežili sve biblioteke u jedinstvenu bazu, radi njihovog lakšeg rada. Ove aktivnosti neophodno je da podrže resorna ministarstva, gradske/opštinske vlasti kako bi se obezbijedila finansijska sredstva za stručan, kvalitetan i uspješan rad bibliotekara u osnovnim školama, a krajnji cilj je da se biblioteke osavremene kako bi mogle zadovoljiti potrebe svojih korisnika tj.učenika, kazala je Trifković.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.