Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0044Odsjeci Filozofskog fakulteta u Tuzli – Bosanski jezik i književnost i Engleski jezik i književnost – u saradnji s Američkim kutkom Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić", u utorak, 23. aprila 2019. godine, organizirali su književnu radionicu "Bosansko-američki pisci (Hemon, Mehmedinović, Prcić)". Radionica je organizirana u prostorijama Kutka, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine, a datum – 23. april – odabran je kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. godine preminuli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Cilj radionice "Bosansko-američki pisci (Hemon, Mehmedinović, Prcić)" je bio promoviranje svjetski priznatih, višestruko nagrađivanih bosanskohercegovačkih pisaca koji žive i rade u Americi, ali i promociju Biblioteke i Filozofskog fakulteta, ustanova koje istrajno njeguju kulturu čitanja i važnost knjige.

Profesorice na odsjecima za bosanski i engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli – prof. dr. Anisa Avdagić, prof. dr. Alma Denić Grabić, doc. dr. Selma Veseljević Jerković, doc. dr. Mirela Berbić Imširović, vodile su ovu radionicu, a u raspravi su im se pridružile i studentice IV godine na Odsjeku za bosanski jezik i književnost, Merima Mešić Šljivić i Enida Ćejvanović. Moderatorica je bila Sanja Dukić, voditeljica Američkoga kutka NUB "Derviš Sušić" u Tuzli.

NUB „Derviš Sušić“ Tuzla je ovim povodom pripremila i izložbu „Nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine u Tuzli“, koju naši sugrađani mogu pogledati u holu Biblioteke.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u saradnji sa LINK grupom, raspisan je konkurs za bespatne online kurseve engleskog jezika ili obrada obrada teksta u MS Word. Vrijedni čitaoci Biblioteke koji su osvojili jedan od ponuđenih online kurseva su: Haris Delić, Almedina Karić i Faris Gavranović.

NUB „Derviš Sušić“ Tuzla sprema još lijepih iznenađenja za svoje sugrađane. O tome ćemo vas blagovremeno obavještavati.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.