Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0984Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba, uz finansijsku podršku Google-a, pokrenuo je projekat "Digitalni građanin", čiji je partner za Bosnu i Hercegovinu krajem 2018. godine postao INTERA Tehnološki Park.

Kroz ovaj projekat, 20 biblioteka iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, postat će edukacijski centri u lokalnim zajednicama, a jedna od tih biblioteka je i JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla. Uposlenici ove biblioteke su već bili u Zenici i prošli prvi dio obuke, koji podrazumijeva uvodni dio, kako koristiti micro:bitove, kako stečena znanja prenijeti polaznicima kurseva, kao i kako osloboditi kreativnost kod mladih. Digitalna edukacija će se obavljati preko micro:bit platforme, mi:node uradi sam kompleta i uz 3D printere. Plan je da se biblioteke učesnice projekta razviju u centre za razvoj digitalnih vještina za djecu koja još nisu obuhvaćena ovakvim programima, ali i da odrasle koji budu zainteresovani, pripreme za današnje tržište rada i pomognu im da prevladaju averziju prema novoj tehnologiji.

Kroz realizovane aktivnosti, na jednostavan i zabavan način u vlastitoj lokalnoj zajednici svoje će vještine razvijati novi budući inovatori i kreatori, otvarajući tako nove mogućnosti i perspektive za Bosnu i Hercegovinu.
- IRIM, uz finansijsku podršku tvrtke Google, donira informacijsku opremu za knjižnice sa područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Ukupno smo uključili 170 knjižnica - ističe Amalija Koren, voditeljica projekta u IRIM-u.

Nove usluge u bibliotekama su već odavno sastavni dio bibliotečkih aktivnosti, čineći ih tako bitnom komponentom razvoja društva i lokalnih zajednica. Na ovaj način se samo proširuje ponuda i osnažuje uloga koju biblioteke imaju u svojim zajednicama. Prateći nove trendove, biblioteke na ovaj način i jesu najprimjerenije da okupljaju građane i ponude im nove vještine koje su potrebne u savremenom društvu.

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, poziva zainteresovane učenike osnovnih škola da se jave, prijave se na radionice i tako postanu dio ove lijepe priče.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.