Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0424U organizaciji Opštinskog biroa za kulturu, radio, televiziju, štampu i publikacije Hangzhou od 19.-22. oktobra u Hangzhou (Kina) održan je prvi Forum predstavnika Unije biblioteka NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Na Forumu je uzelo učešće sedamnaest zemalja sa predstavnicima iz više biblioteka i to: Kine, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Makedonije, Crna Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koju su ispred Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla predstavljale Mirna Trifković, direktorica i Amela Galešić, zaposlenica.

Sama Unija ima za cilj da pomogne Kini i zemljama Centralne i Istočne Evrope izgraditi platformu za razmjenu i dijeljenje bibliotečkih informacija, a u svrhu unapređenja partnerstva i uzajamne saradnje.

Direktorica Biblioteke, Mirna Trifković učestvovala je na okruglom stolu na kojem su iznesene ideje država učesnica o dugoročnom razvoju Foruma predstavnika Unije biblioteka, kazavši pri tome da će Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla svoje učešće u ovoj Uniji nastojati da iskoristi za intenziviranje svojih aktivnosti na polju međunarodne saradnje.

Zahvaljujući podršci i saradnji sa Ministarstvom civlinih poslova BiH, Federalnim ministarstvom kulture i sporta i Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, realiziran je put za predstavnice tuzlanske biblioteke, koje su jedine iz Bosne i Hercegovine uspješno aplicirale na poziv za učešće u okvirom programu kulturne saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Sredstva za troškove putovanja i prezentaciju Biblioteke obezbijeđena su zahvaljujući apliciranju na Javni poziv za odabir programa i projekata koji se sufinansiraju iz budžeta Federacije BiH – transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH, dok su troškove boravka u Kini snosili organizatori.

Drugog dana Foruma predviđenog za predstavljanje biblioteka Centralne i Istočne Evrope, direktorica Trifković govorila je o historijskom razvoju, djelatnosti, organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i mogućnostima za saradnju sa drugim članicama Foruma.

U okviru Foruma upriličeno je potpisivanje deklaracije o osnivanju Bibliotečke unije NR Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope, predstavljene su biblioteke učesnice, te održane panel rasprave na različite teme usmjerene na razvoj bibliotekarstva u cijelom svijetu.

Amela Galešić uradila je istraživanje na temu Biblioteke i promocija čitanja skupa sa predstavnicima biblioteka Kine, Latvije, Litvanije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i Slovenije, te su razmjenili iskustva na temu promotivnih aktivnosti koje organiziraju u okviru djelatnosti svojih biblioteka.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, knjige na stranim jezicima...
Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...
Pored pružanja informacija i posudbe knjiga, Biblioteka se u svom radu...

Brojač posjeta

Danas 43

Jučer 54

Ove sedmice 308

Ovog mjeseca 860

Ukupno 670814

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.