Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

42586385 770170039997023 7573091648628850688 nU saradnji sa UG Aktiv nastavnika i profesora engleskog jezika Tuzlanskog kantona danas je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla obilježen Evropski dan jezika - 26. septembar. Učenici srednjih škola iz Tuzle uzeli su učešće na različitim radionicama, govorili o značaju jezika, pjevali, svirali, te na kraju obišli sva odjeljenja Biblioteke.

Na inicijativu Vijeća Evrope od 2001. godine Evropski dan jezika obilježava se svake godine 26. septembra. Na svijetu postoji više od 6000 jezika, samo ih u Evropi ima više od 220, a svi predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura. Upravo je cilj Evropskog dana jezika osvijestiti važnost jezika kao jednog od najznačajnijih identiteta naroda i čovjeka.

Direktorica Biblioteke Mirna Trifković u svom obraćanju prisutnima, govorila je o tome koliko je važno da se mladi konstantno edukuju a posebno da uče strane jezike.
- Mlade treba podsticati da uče što više stranih jezika, u bilo kojoj dobi, u školi i izvan nje. Jezička raznolikost je alat za postizanje bolje budućnosti svih nas, te boljeg međukulturnog razumijevanja, te je zaista nužno promovisati višejezičnost, kazala je Trifković.

U okviru programa obilježavanja direktorica Biblioteke Mirna Trifković, potpisala je i Sporazum o saradnji sa predsjednicom Udruženja građana Aktiv nastavnika i profesora engleskog jezika Tuzlanskog kantona, profesoricom Amrom Đapo, sa ciljem da zajednički rade na promociji jezika, kulture i čitanja.

Profesorica Amra Đapo smatra da je potpisivanje ovog sporazuma veoma važno i za profesore i učenike jer je u svakom gradu biblioteka središte kulture.

-Na Tuzlanskom kantonu ova Biblioteka je najveća riznica materijala za učenje i bavljenje jezikom. Posebno nam je interesantan Američki kutak koji pruža učenicima mnoštvo sadržaja za učenje na različite načine, kroz multimedije, te bogat fond knjiga na engleskom jeziku, a i mi profesori imamo pristup potrebnim materijalima, kazala je Đapo.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.