Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

42418054 769289603418400 7220844986793721856 nSinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ upriličena promocija posthumno objavljene knjige „(Ne)obične male priče“, Fehreta Hrustića. Na promociji su govorili u ime autora, Suzana Plavšić (kćerka), profesor Mihad Sakić, književnici Idriz Hodžić i Mehmed Đedović, te Mirna Trifković, direktorica Biblioteke.

Ova knjiga nosi miris književnikovog zavičaja, njegovog života i njegovog odrastanja u patrijarhalnoj sredini, u brojnoj porodici, u kojima je sačuvao za sva vremena autentični kolorit zavičajnog podneblja i uspomene na neke ljude iz njegovog bližeg okruženja, koje je opisao kao junake svojih priča.

Na samom početku prisutnima se obratila direktorica Biblioteke Mirna Trifković, zahvalivši se porodici Hrustić na povjerenju da se ova promocija organizira u Biblioteci i kazavši pri tome da je autor ostavio neizbrisiv trag iza sebe, kao vrsni stvaralac, književnik i istraživač.

-Posljednja knjiga „Oni“ rahmetli Fehreta Hrustića promovisana je baš u ovoj sali osmog juna prošle godine, a danas nešto više od godinu dana, među porodicom, prijateljima i saradnicima koji pamte talenat, volju i želju za stvaranjem koju je u sebi nosio naš dragi Fehret govorimo o njemu, njegovom književnom izrazu, stvaralaštvu, i predstavljamo knjigu koju nažalost nije dočekao da objavi, ali su to za njega uradili oni koji ga najviše vole, tj. njegova porodica. Supruga Suada, sin Suad, kćerka Suzana, snaha Hedija, zet Samir, te unučad Zana, Semir i Adna, kazala je Trifković.

Veoma emotivan govor u ime porodice Hrustić, održala je Suzana Plavšić, Fehratova kćerka, inače diplomirana socijalna radnica, koja je govorila o pripremi Fehretovih rukopisa za štampu koje je sama radila i o njegovom snu da ova knjiga ugleda svjetlo dana u ovoj godini.

- Tata je ostavio petnaest neobjavljenih rukopisa iza sebe. Mi smo kao porodica shvatili da bi bilo ljepo da za njegovu prvu godišnjicu izdamo ovu knjigu. U razgovoru sa književnikom Idrizom Hodžićem, saznala sam da je tata baš želio da objavi (Ne)obične male priče. Njegovu sam želju sprovela u djelo i vjerujem da je moj tata danas ovdje da bi bio ponosan, kaže Plavšić.

Na samom kraju ove večeri, Suzana Plavšić, je u ime porodice Hrustić poklonila Biblioteci 60 knjiga, ranijih izdanja Fehreta Hrustića, sa željom da se čitaoci koji posjećuju tuzlansku biblioteku prisjećaju stvaralaštva njenog oca.

Fehret Hrustić, rođen je u Tuzli 22.10.1952 godine, bavio se naučno – stručnim radom, pisao je prozu i poeziju. Magistrirao je na području ekonomskih nauka. Napisao je 26 knjiga, radio kao profesor, direktor škole, vlasnik privatne firme, predsjednik OO SDP BiH Tuzla, vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla u dva mandata, te je radio kao direktor Centra za socijalni rad Tuzla. U raznim listovima i časopisima objavio je 158 naučnih i stručnih radova. Umro je u Tuzli 25.09.2017. godine Posthumno je nagrađen Plaketom „Zmajevo srce“ za patriotizam, humanizam i cjelokupni doprinos bosansko-hercegovačkom društvu.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.