Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0238

Danas je u Biblioteci „Derviš Sušić“ upriličena dodjela Zahvalnica privatnim licima i pravnim subjektima koji su u toku prošle godine i do danas Biblioteci poklonili knjige, periodične publikacije, brošure i drugu bibliotečku građu. Direktorica Biblioteke Mirna Trifković, uručila je donatorima zahvalnice i ujedno se zahvalila svim građanima koji su poklanjali svoje knjige biblioteci i tako dodatno obogaćivali njen fond.

O nabavci bibliotečke građe u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla govorila je Maksida Sijerčić, bibliotekar u Službi za obradu i nabavku bibliotečke građe.

- Poklon je predstavlja značajan element u segmentu poslova nabavke. Pod bibliotečkom građom podrazumjevamo knjige, brošure, periodične publikacije, časopise i drugu nekonvencionalnu građu: CD-ovi, DVD-ovi i dr.. Prilikom odabira građe koju ćemo uvrstiti u fondove Biblioteke poklonu se pridaje posebna pažnja, za svaki pojedinačni primjerak knjige procjenjujemo materijalnu vrijednost na osnovu formule za izračunavanje vrijednosti poklonjenih knjiga. Ako napravimo uvid u statističke podatke nabavke bibliotečke građe po osnovu poklona za period januar-decembar 2017. godine, pokazatelji govore da su u fondove Biblioteke i na raspolaganje korisnicima date 824 knjige. Procijenjena materijalna vrijednost ovih knjiga iznosi 11.130,00 KM, kazala je Sijerčić.

U toku 2017. godine i do danas zabilježili smo 54 donatora koji su Biblioteci poklonili knjige ili periodične publikacije od toga su 47 pojedinci građani, a 7 pravni subjekti. Donatora je bilo mnogo više, ali mnogi su izrazili želju da budu anonimni što svakako treba uvažiti.
Značajno je pomenuti da Biblioteka kontinuirano iz svojih rezervi izdvaja i poklanje knjige drugim bibliotekama koje se obrate sa zahtjevom, tako da poklonjene knjige koje Biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla posjeduje u dovoljnom broju primjeraka poklonjaju se nekoj drugoj biblioteci kojoj su potrebne.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Knjige pojedinih zbirki, časopisi, novine, godišnjaci, adresari, priručnici...
Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...
U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.

Brojač posjeta

Danas 3

Jučer 38

Ove sedmice 106

Ovog mjeseca 598

Ukupno 673162

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.