Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0238

Danas je u Biblioteci „Derviš Sušić“ upriličena dodjela Zahvalnica privatnim licima i pravnim subjektima koji su u toku prošle godine i do danas Biblioteci poklonili knjige, periodične publikacije, brošure i drugu bibliotečku građu. Direktorica Biblioteke Mirna Trifković, uručila je donatorima zahvalnice i ujedno se zahvalila svim građanima koji su poklanjali svoje knjige biblioteci i tako dodatno obogaćivali njen fond.

O nabavci bibliotečke građe u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla govorila je Maksida Sijerčić, bibliotekar u Službi za obradu i nabavku bibliotečke građe.

- Poklon je predstavlja značajan element u segmentu poslova nabavke. Pod bibliotečkom građom podrazumjevamo knjige, brošure, periodične publikacije, časopise i drugu nekonvencionalnu građu: CD-ovi, DVD-ovi i dr.. Prilikom odabira građe koju ćemo uvrstiti u fondove Biblioteke poklonu se pridaje posebna pažnja, za svaki pojedinačni primjerak knjige procjenjujemo materijalnu vrijednost na osnovu formule za izračunavanje vrijednosti poklonjenih knjiga. Ako napravimo uvid u statističke podatke nabavke bibliotečke građe po osnovu poklona za period januar-decembar 2017. godine, pokazatelji govore da su u fondove Biblioteke i na raspolaganje korisnicima date 824 knjige. Procijenjena materijalna vrijednost ovih knjiga iznosi 11.130,00 KM, kazala je Sijerčić.

U toku 2017. godine i do danas zabilježili smo 54 donatora koji su Biblioteci poklonili knjige ili periodične publikacije od toga su 47 pojedinci građani, a 7 pravni subjekti. Donatora je bilo mnogo više, ali mnogi su izrazili želju da budu anonimni što svakako treba uvažiti.
Značajno je pomenuti da Biblioteka kontinuirano iz svojih rezervi izdvaja i poklanje knjige drugim bibliotekama koje se obrate sa zahtjevom, tako da poklonjene knjige koje Biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla posjeduje u dovoljnom broju primjeraka poklonjaju se nekoj drugoj biblioteci kojoj su potrebne.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.