Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0050U povodu obilježavanja 23. aprila - Svjetskog dana knjige i autorskih prava u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla održano je književno veče "Isa Balkan i prijatelji" .

U programu su učestvovali književnici: Jasna Hadžiselimović, Alma Muharemović-Malohodžić, Fikreta Karić, Mevlida Iljazagić i Sakib Tufekčić, muzičari: Amra Musemić, Dženana Mešić i Muhamed Kuljanin i glumac Dino Mujačić. Također svojim prisustvom, znanjem i željom za radom ovu aprilsku noć su uljepšali i studenti Filozofskog fakulteta sa svojom profesoricom Amirom Turbić-Hadžagić.
Književnik Isa Balkan u svom obraćanju prisutnima kaže da odavno misli da vrijedi samo onoliko koliko puta namami osmijeh dragim ljudima.

- Prošlo je dosta vremena od mog posljednjeg nastupa u Tuzli i smatrao sam da je 23. april, odnosno Međunarodni dan knjige i autorskih prava jedinstvena prilika da okupim drage ljude. Na obostrano zadovoljstvo, kako Biblioteke Derviš Sušić, a i moje malenkosti, veče poezije “Isa Balkan i prijatelji” odradili smo u prepunoj sali Američkog kutka.

Osjećam se presretno, jer smo jedne aprilske noći nebo išarali najljepšim stihovima našega grada, te poslali poruku o značaju knjige i autorskih prava, govori Isa.
Direktorica Biblioteke, Mirna Trifković izrazila je svoje zadovoljstvo što se ovim književnim događajem u Biblioteci obilježava 23.april Svjetski dan knjige i autorskih prava.

- Biblioteka tradicionalno obilježava ovaj praznik knjige jer nam je istinski važno dati akcenat na knjigu, popularizaciju čitanja, poezije, i da pozovemo građane na književne večeri i općenito sve događaje koje organiziramo u Biblioteci, kazala je Trifković.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.