Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0036Jučer su Tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili članovi upravnog odbora Fondacije za bibliotečku djelatnost. U delegaciji koja je boravila Biblioteci u posjeti bili su predsjednik Upravnog odbora Fondacije Edin Urjan Kukavica, članica Helena Lončar, i zaposlenici Fondacije Ernad Grahić i Alma Halvadžija.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Fondacije Edina Urjana Kukavice, Fondacija za bibliotečku djelatnost svake godine obilazi biblioteke i upoznaju zaposlenike sa radom Fondacije, sa čime ona raspolaže i principima njenog rada. Nakon razgovora sa direktoricom Biblioteke Mirnom Trifković i Enisom Žunić, rukovodiocem Matične službe Biblioteke, gospodin Kukavica, nije krio zadovoljstvo radom i stanjem Biblioteke „Derviš Sušić“.

- Iznimno mi je zadovoljstvo kao čovjeku koji je cjeli život vezan za knjigu na ovaj ili onaj način, vidjeti ovako uređen prostor i ambijent i vidjeti ovako lijepo organizirani rad jedne ustanove u iznimno teškom vremenu i u vremenu koji nije samo politički i historijski opterećeno nego je opterećeno i digitalnim medijima koji nas uz ove tzv.društvene mreže poprilično odvajaju od onoga što čitanje i knjiga treba da budu i treba da znače, prije svega mladima, kazao je gospodin Kukavica.

Direktorica Biblioteke Mirna Trifković zahvalila se gostima, u ime svih zaposlenika Biblioteke na pomoći i podršci koje Fondacija pruža ovoj ustanovi od njenog osnivanja do danas.

Gosti su se upoznali sa svim odjeljenjima Biblioteke i njihovim zaposlenicima, te uručili poklon knjige Biblioteci nagrađene na konkursu Fondacije za izdavaštvo u 2017.godini.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.