Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

medijiUz igru, ples i druženje jučer je u Biblioteci „Derviš Sušić“ promovisana knjiga „Put u središte priče“, književnice Jagode Iličić, a u okviru obilježavanja 2. aprila – Međunarodnog dana dječije knjige.

Ilustracije potpisuje svjetski poznata ilustratorica Marsela Hajdinjak, a izdavač knjige je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.
Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković, 2. april se obilježava u tuzlanskoj Biblioteci „Derviš Sušić“ različitim kulturnim događajima namijenjenim najmlađoj čitalačkoj publici svake godine.

- Cilj nam je afirmacija čitanja, posebno priča za djecu, kao i to da podstaknemo nove korisnike, one najmlađe da dođu u našu Biblioteku. U skladu sa našim potrebama, kontinuirano nabavljamo nove naslove koji su zanimljivi djeci. Ujedno, organiziramo i različite događaje za njih, kako bi im pokazali put do Biblioteke i kako bi od najranije dobi, razvijali ljubav prema knjizi. Uveli smo i razne pogodnosti kao što je porodična članska karta, gdje jedna porodica, uz jedan godišnji upis drugi dobija besplatno, s ciljem afirmacije korištenja i odjeljenja za djecu i odjeljenja za odrasle, ističe direktorica Trifković.

Prema riječima autorice Jagode Iličić „Put u središte priče“ je neobiča zbirka priča koje prati jedna zanimljivo nacrtana karta, tako da je knjiga u isto vrijeme i interaktivna, a sadrži i jednu igru sa kojom se knjiga i završava.

- Knjiga zapravo i nema kraj, nego djeca nastavljaju putovanje u središte priče kroz igru koja se može igrati jedan dan, jedan mjesec ili jednu godinu. Već par mjeseci knjiga je sa nama i sudeći po reakcijama djece, mislim da je našla put do njihovih ruku, kazala je Knjigolina.
Na samom kraju ovog lijepog druženja, direktorica Biblioteke Mirna Trifković uručila je zahvalnice svim školama i profesoricama koje su sa svojim đacima uzele učešće u organizaciji ovog događaja.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Informacioni centar je otvoren 28.12.2006 g. na svečanoj proslavi 60 g....
Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...
Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, knjige na stranim jezicima...

Brojač posjeta

Danas 3

Jučer 38

Ove sedmice 106

Ovog mjeseca 598

Ukupno 673162

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.