Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

medijiUz igru, ples i druženje jučer je u Biblioteci „Derviš Sušić“ promovisana knjiga „Put u središte priče“, književnice Jagode Iličić, a u okviru obilježavanja 2. aprila – Međunarodnog dana dječije knjige.

Ilustracije potpisuje svjetski poznata ilustratorica Marsela Hajdinjak, a izdavač knjige je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.
Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković, 2. april se obilježava u tuzlanskoj Biblioteci „Derviš Sušić“ različitim kulturnim događajima namijenjenim najmlađoj čitalačkoj publici svake godine.

- Cilj nam je afirmacija čitanja, posebno priča za djecu, kao i to da podstaknemo nove korisnike, one najmlađe da dođu u našu Biblioteku. U skladu sa našim potrebama, kontinuirano nabavljamo nove naslove koji su zanimljivi djeci. Ujedno, organiziramo i različite događaje za njih, kako bi im pokazali put do Biblioteke i kako bi od najranije dobi, razvijali ljubav prema knjizi. Uveli smo i razne pogodnosti kao što je porodična članska karta, gdje jedna porodica, uz jedan godišnji upis drugi dobija besplatno, s ciljem afirmacije korištenja i odjeljenja za djecu i odjeljenja za odrasle, ističe direktorica Trifković.

Prema riječima autorice Jagode Iličić „Put u središte priče“ je neobiča zbirka priča koje prati jedna zanimljivo nacrtana karta, tako da je knjiga u isto vrijeme i interaktivna, a sadrži i jednu igru sa kojom se knjiga i završava.

- Knjiga zapravo i nema kraj, nego djeca nastavljaju putovanje u središte priče kroz igru koja se može igrati jedan dan, jedan mjesec ili jednu godinu. Već par mjeseci knjiga je sa nama i sudeći po reakcijama djece, mislim da je našla put do njihovih ruku, kazala je Knjigolina.
Na samom kraju ovog lijepog druženja, direktorica Biblioteke Mirna Trifković uručila je zahvalnice svim školama i profesoricama koje su sa svojim đacima uzele učešće u organizaciji ovog događaja.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.