Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

111111111112Knjiga „Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“, autora Zlatka Dukića promovirana je u utorak u JU Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ u Tuzli, u organizaciji ove ustanove i Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla.Na samom početku prisutne su pozdravili domaćini, ispred Udruženja muzičkih umjetnika, predsjednica Ramiza Milkunić, te direktorica biblioteke Mirna Trifković.

Osim autora o značaju ovoga djela govorila je prof. Jasna Hadžiselimović, te muzikolog Mirela Ibrahimović Mehanović uz moderaciju Dine Kalesića. Autor Zlatko Dukić rekao je da je ovo jedna vrlo specifična knjiga, koja se, moglo bi se kazati „sama pisala“, te da nije bio potreban nikakav poseban trud.˝Knjiga je sastavljena od refleksije događaja, koji su se zbivali, od devet festivala sevdalinke, te o ljudima koji su bili neposredno uključeni u te festivale, ističe Dukić.Knjiga više govori o ljudima koji su činili događaje˝, dodao je.

Promotorka Mirela Ibrahimović Mehanović kazala je da je ova knjiga hronološki redoslijed festivala Sevdalinko u srcu te nosim, koji je ostavio i historijski pečat u njegovanju tradicije sevdalinke i baštinjenju sevdalinke kao bh kulturne odrednice.

Predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, Ramiza Milkunić ističe da je ovo udruženje dočekalo drugo izdavanje knjige, dodavši da je ova knjiga drugačija i po tome što je u obliku kajdanke. ˝Radimo na značaju sevdalinke i trudimo se da pored notnog zapisa ostane i pisani trag˝, kazala je Milkunić.

Najavila je novi festival Sevdalinko u srcu te nosim,koji je jedinstven u regiji, na kojem se , kako je rekla, radi godinu dana i prvi je koji će se održati sa UNESCO-vim znakom.Pored knjige, promovisan je i DVD, koji sadrži najbolje izvedbe sa proteklih izdanja Festivala sevdalinke, a koga je predstavio umjetnički rukovodilac Festivala profesor harmonike Dejan Milkunić.

Ove godine Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ deseti po redu održava se 11. i 12. aprila u BKC-u Tuzla. . Ovoizdanje Festivala za razliku od prethodnih, ove godine traje dva dana i takmičarskog je karaktera, gdje će na prvoj večeri biti izvedene nove kompozicije koje su napisane u duhu sevdalinke.

(TIP)

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

U okviru Biblioteke formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima...
Knjige iz drugih biblioteka posuđuju se na period od jednoga mjeseca....
U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.

Brojač posjeta

Danas 6

Jučer 55

Ove sedmice 130

Ovog mjeseca 504

Ukupno 671921

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.