Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

27459569 1214731471892419 2123543115874153645 nSinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla održana panel diskusija na temu “Transnacionalno pamćenje i Međunarodni dan holokausta u jugoistočnoj Evropi: Sjećanje na žrtve holokausta iz Bosne i Hercegovine i Austrije u transnacionalnoj perspektivi” i predstavljena je knjiga „Žrtve holokausta iz Bosne i Hercegovine: portreti i sjećanja“, autora Anise Hasanhodžić i Rifeta Rustemovića.

Na samom početku, prisutnima su se obratili zamjenik ambasadora Republike Austrije u BiH dr. Wolfgang Thill i direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla Mirna Trifković

Na diskusiji su ušešće uzeli:
- ministar za kulturu, sport i mlade Vlade Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović
- gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović
- prof.dr.Izet Šabotić, Filozofski fakultet, Univerziteta u Tuzli.

O knjizi su govorili
- doc.dr.Edin Jahić, jedan od izdavača knjige
- gospođa Marina Rajner, Jevrejska opština Tuzla,
- Mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK
- autori knjige: dr.Anisa Hasanhodžić i mr.Rifet Rustemović.

Knjiga „Žrtve holokausta iz Bosne i Hercegovine: portreti i sjećanja“, ima za cilj da na izvjestan način revitalizira sjećanja na živote bosanskohercegovačkih Jevreja žrtava i stradalnika holokausta; uključujući s jedne strane intelektualce – koji su se školovali u Beču, i sa druge, ljude različitih profila i zanimanja - koji su proživljavali bosanskohercegovačku svakodnevicu slično životima ljudi svih ostalih konfesija.

Prema riječima autora, knjiga je posvećena kako intelektualcima, tako i predstavnicima običnog jevrejskog svijeta koji je proživljavao svakodnevnicu daleko od Beča, Budimpešte, Pariza i drugih gradova, tvoreći na izvjestan način vezivno tkivo društvenih zajednica gradova u kojima su živjeli zajedno sa drugima: muslimanima, katolicima, pravoslavcima, evangelistima i dr., u zajedništvu koje je, pored religije, imalo i jezičku šarolikost.

Strahote Drugog svjetskog rata i holokausta, koje su desetkovale broj Jevreja na tlu Evrope, nisu poštedjele ni bosanskohercegovačke Jevreje. Samo 20% jevrejske populacije u BiH preživjelo je holokaust. Posljedice toga reflektirale su se kako na samu jevrejsku zajednicu, tako i na cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, kazao je Jahić.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.