Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

naslovaPromocija knjiga „Dok vode teku“ Faiza Softića i „Slučajni susret“ Remzije Hajdarpašića, održat će se u subotu 27. januara 2018. godine u 12 sati u Američkom kutku u našoj Biblioteci. O knjizi će govoriti Zlatko Dukić, književnik, Mehmed Đedović, književnik i mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

Faiz Softić je rođen 1958. godine u Bijelom Polju. Školovao se u rodnom kraju, Mostaru i Sarajevu. Piše za razne listove i časopise. Prevođen je i nagrađivan. Zastupljen je i u školskom programu Bosne i Hercegovine, Kosova i Sandžaka. Svaka njegova knjiga bila je u najužem izboru za knjigu godine u Bosni i Hercegovini u godinama njihovog izdanja. Godine 1955. odlazi za Luksemburg gdje nastavlja sa književnim radom. Tu je napisao roman “Pod Kun planinom” koji je zasnovan na autentičnom događaju iz svog zavičaja, koji je doživio više izdanja, filsmki scenario i prevod na francuskom jeziku. Glavni je i odgovorni urednik revije “Bihor” koja izlazi u Luksemburgu na bosanskom i francuskom jeziku. U okrilju Festivala priče -Zavičajne staze 2016. NVO Centar za kulturu -Bihor objavio je knjigu odabrane poezije Faiza Softića,“Dok vode teku”.

Hajdarpašićevi „Slučajni susreti“ predstavljaju zbirku priča u kojima nas , od one prve, „Zakopano zlato“ preko „Očeve kletve“ i „Slučajnog susreta“ autor konstanto napominje da je od onog soja pisaca koji se brzo prilagođavaju pripovjednom tlu i vješto manevriše temama i likovima.Književniku se ništa bolje nije moglo desiti nego da svojim pripovijedanjem dopre do srca onih kojima su priče i namijenjene. Riječ je o imaginaciji, o umjetnosti koja traži hrabro kazivanje, okićeno i tugom i radošću.

plakat promocija knjigav2

 

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Moguće je fotokopirati samo građu iz našeg fonda...
Područno djeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla počelo je sa radom 2007. godine.
U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.

Brojač posjeta

Danas 4

Jučer 55

Ove sedmice 128

Ovog mjeseca 502

Ukupno 671919

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.