Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0373Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicom Beditom Islamović, posjetio je juče Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla. Prilikom obilaska svih odjeljenja, kolege iz Sarajeva su razgovarali sa zaposlenicima i izrazili zadovoljstvo promjenama, posebno onim na Odjeljenju za djecu, koje su nastale kao rezultat projekta „Spajalica“.

Sa Indirom Alijagić, rukovodiocem Službe za nabavku i obradu bibliotečke građe i Sanjom Dukić, voditeljicom Američkog kutka, razgovarali su i o nezahvalnoj situaciji u kojoj se nalazi NUB „Derviš Sušić“ Tuzla. Nakon pisma podrške koje je došlo prošli mjesec, kolege iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, svojim dolaskom su nam pružili ohrabrenje i istakli koliko cijene rad i dostignuća kojima se naša biblioteka može pohvaliti nakon 70 godina postojanja. Dr. Ovčina je još jednom istakao da ova Biblioteka „mora ostati mjesto okupljanja kulturne i intelektualne elite i središte društvenih događanja.“

Predstavnici NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i kolege iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, razgovarali su ovom prilikom i o planovima koje Biblioteka ima u vezi sa digitalizacijom najvrednije građe, o preduslovima koji se za to trebaju stvoriti, kao i o nekoliko mini-projekata, te o promociji knjige "Zvjezdana vrteška" (Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu "Astrid Lindgren Memorial Award" 2012-2017. godina), koju će NUBBiH uskoro objaviti.

Predstavnici Biblioteke zahvalili su se na posjeti i podršci i najavili niz aktivnosti koje predstavljaju konkretnu saradnju sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Knjige iz drugih biblioteka posuđuju se na period od jednoga mjeseca....
Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.
Knjige pojedinih zbirki, časopisi, novine, godišnjaci, adresari, priručnici...

Brojač posjeta

Danas 16

Jučer 122

Ove sedmice 16

Ovog mjeseca 1183

Ukupno 626448

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.