Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

ineli balkans 2

Grčka organizacija Future Library organizuje drugu konvenciju mreže inovatora u bibliotekama, koja će se prvi put održati van Grčke, u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, od 25. do 28. novembra 2016. godine. Konvencija je dio aktivnosti u okviru projekta INELI-Balkans. Za ova četiri dana predviđen je bogat program intenzivnog dijeljenja znanja, razmjene ideja i kreativnih radionica, ali i zabave za sve učesnike.

Suorganizatori ove konvencije, Bugarsko bibliotečko i informacijsko udruženje i fondacija Global Libraries Bulgaria, pripremili su program u kojem će do izražaja doći inovativnost mreže INELI-Balkans, sa posebnim osvrtom na usluge namijenjene zanemarenim društvenim grupama i širenju obima usluga koje nude biblioteke u skladu sa ciljevima zajednica u kojima djeluju. Ovaj obim je sve širi i kreće se od edukacije nezaposlenih i pripremanja za samostalno poduzetništvo, do raznih drugih aktivnosti kojima se prelaze uobičajeni obimi djelovanja biblioteka i time biblioteke postaju mikrocentri koji svojom infrastrukturom i razvojnim ciljevima pomiču granice ove djelatnosti. Na konvenciji će biti objavljene nagrade za inovacije u bibliotekama, a pet nagrađenih projekata će osvojiti sredstva za finansiranje.

INELI-Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) je trogodišnji projekat koji finansira Bill & Melinda Gates Foundation, a nosilac aktivnosti je organizacija Future Library iz Grčke. Cilj projekta je educiranje inovatora u bibliotekama i stvaranje održive mreže narodnih biblioteka na Balkanu. U projektu učestvuju 33 inovatora iz narodnih biblioteka 11 država Balkana. Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Rumunija, Bugarska i Grčka, udružuju svoja znanja i iskustva i grade mrežu koja bi trebala postaviti temelje novim inicijativama u bibliotekama.

Ambasadorica projekta za Federaciju Bosne i Hercegovine je Sanja Dukić iz Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, a inovatori su bibliotekari iz Travnika, Doboja i Banjaluke. Ovaj tim će sa kolegama iz drugih zemalja analizirati dosadašnje aktivnosti, utvrditi potencijale koji postoje u bibliotekama u regionu, te tako izraditi plan rada s ciljem jačanja kreativnosti i produktivnosti bibliotečkih usluga u narodnim bibliotekama.

ineli balkans 2

ineli balkans 1

ineli balkans 3

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Kod nas možete pretraživati EBSCO baze podataka.
U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.
Fond periodičnih publikacija kojim raspolaže Biblioteka sadrži 800 naslova.

Brojač posjeta

Danas 27

Jučer 92

Ove sedmice 518

Ovog mjeseca 1993

Ukupno 635253

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.