Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

julbilejJučer je upriličena svečanost obilježavanja sedamdeset godina postojanja i rada Biblioteke „Derviš Sušić“, u okviru koje je predstavljena monografija posvećena ovom jubileju, te su nagrađeni najaktivniji korisnici. O monografiji su govorili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke i Edin Jahić, direktor Biblioteke.

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla je osnovana 1946. godine, a njen nastanak predstavlja nastavak bogate bibliotečke prakse u Tuzli, a takođe je značio i ustanovljenje njene buduće društvene uloge i statusa.
Gradonačelnik Imamović govorio je o značaju Biblioteke „Derviš Sušić“ za Grad Tuzlu i njene građane, ali i zajedničkim projektima.

- Želim da Grad Tuzla bude grad kulture i znanja. Knjiga je čuvar kulture i znanja. Biblioteka Derviš Sušić je aktivna u jednom svom dugom kontinuitetu postojanja i rada. Napominjem da smo zajednički izdali Bosansko – turski rječnik, zatim raritetne knjige Trzaji, autora Silvija Strahimira Kranjčevića objavljenu u Tuzli 1902. godine i nedavno smo promovisali knjigu Vere Mujbegović - Tuzla moje mladosti. Evo sada predstavljamo fotomonografiju Biblioteke koja će objediniti kontinuitet rada ove ustanove, ističe Imamović.

U ime Vlade TK svečanosti je prisustvovao Zijad Mahmutović, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona koji je zaposlenicima i direktoru Biblioteke čestitao jubilej, naglasivši da će Vlada TK kao suosnivač Biblioteke nastaviti podržavati njen rad i aktivnosti.

Ovom prilikom, direktor Jahić je u ime svih zaposlenika , uručio zahvalnice gradonačelniku Imamoviću i savjetniku Mahmutoviću, za podršku u radu Biblioteke, zahvalivši im se što kao suosnivači pružaju podršku u funkcioniranju ove ustanove kulture.

Prema riječima direktora Jahića, Biblioteka „Derviš Sušić“ je za sedamdeset godina svog postojanja i rada izrasla u jednu respektabilnu ustanovu koja ima nemjerljiv značaj za građane i koja broji oko pet hiljada aktivnih korisnika i spada u red najboljih biblioteka u Bosni i Hercegovini.

- Biblioteka je od gradske biblioteke prerasla u matičnu biblioteku sjeveroistočne Bosne. Danas obavlja funkciju kantonalne biblioteke, univerzitetske biblioteke, ali je primarno i gradska Biblioteka jer predstavlja simbol Grada Tuzle. Naš fond, kvalitet i tradicija je ono čime se ponosimo. Monografija koju danas predstavljamo, ima zadatak da skrene pažnju na naš jubilej, ali i na određene vrijednosti koje su rezultat višedesenijskog postojanja naše ustanove, kazao je Jahić.

Urednica monografije Biblioteke, Sabina Babajić, govorila je o koncepciji same publikacije i o njenom nastanku.

- Publikacija objavljena u povodu sedamdesete godišnjice naše Biblioteke, objavljena je u formi fotomonografije i donosi aktuelnu sliku o Biblioteci danas. Ova publikacija ne pretenduje da bude isključivo dokumentaciona građa ili ljetopis. Ona je napisana popularnim jezikom, pri čemu je važno spomenuti i prostor namijenjen korisnicima unutar monografije koji su svojim bilješkama dali ovoj knjizi poseban značaj, ističe gospođa Babajić.

Ovom prilikom nagrađeni su i najaktivniji korisnici Biblioteke, i to čitaoničkog odjela: Milutin Prvulović i Slavko Vešara, iz Odjeljenja za odrasle student Anel Jukić i najaktivniji korisnici Odjeljenja za djecu: Toni Divković, Medina Peleš i Lamija Mršić.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...
Moguće je fotokopirati samo građu iz našeg fonda...
Fond periodičnih publikacija kojim raspolaže Biblioteka sadrži 800 naslova.

Brojač posjeta

Danas 27

Jučer 92

Ove sedmice 518

Ovog mjeseca 1993

Ukupno 635253

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.