Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

13563320 10209834371640475 384718032 nSinoć je Američki kutak bio mjesto književnom druženju „Esma vam priča“ koje je osmišljeno kao promocija istoimenog portala, književnog stvaralaštva, ali i stručnog usavršavanja na kojem su prezentirane Esmine priče, ali i pozitivni efekti priče i pričanja na odgoj i obrazovanje djece. Na druženju su učestvovale profesorice: drc.sc.Edina Golać-Šarić, Amela Isanović, Alma Djedović i Senada Užičanin, štićenik Centra Duje, Ismar Smajlović, te učenici Alen Hercegovac, Lana Muharemović i Nejra Šabić.

Prema riječima Amele Džinić - Isanić, svako ko radi sa djecom mora pratiti savremene tokove života.

- Mladi danas vole dinamiku i srodili su se sa elektronskim medijima. Esma je svjesna da je danas najlakši i najbrži put do djece upravo putem elektronskih medija, kaže profesorica Isanović.
Esma Kapetanović radi već dvadeset i sedam godina kao učiteljica sa vrlo zanimljivim pristupom đacima. Naime, đaci su njeni likovi iz priče.

- Svi smo rođeni sa predodređenim tekstom koji tokom odrastanja isčitavamo. A ja kao učiteljica ih preusmjeravam, podsjećam kako je biti najbolja verzija sebe i tako iz dana u dan pišemo kratke priče u kojoj su djeca glavni promotori sami sebe.
U nedostatku dobrih tekstova u nastavnom planu i programu koji bi đake motivirali za rad i učenje, učiteljica Esma piše zanimljive priče.

- Tako su se priče našle na mom blogu, te se povazale sa društvenim mrežama. U toku prvih dvadeset i četiri sata priče su dosegle čitanje od čak 12 hiljada pregleda, a trenutno broje oko 39 hiljada pregleda dnevno, ističe Esma.

Za Esmu pojam kreativnosti znači ne ići već kreiranom stazom, nego utabati je sam.
Esmine priče dostupne su na portalu:
www.esmavamprica.com

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

U našim prostorijama od 1997. godine radi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.
Knjige pojedinih zbirki, časopisi, novine, godišnjaci, adresari, priručnici...
Knjige iz drugih biblioteka posuđuju se na period od jednoga mjeseca....

Brojač posjeta

Danas 4

Jučer 112

Ove sedmice 116

Ovog mjeseca 2264

Ukupno 635524

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.